Tropletovi dani kulture

Pedesetak učenika iz Mostara na Molitvenom pohodu

Tropletovi dani kulture
26.10.2015.
u 15:39

Skupina od pedesetak Tropletovih izvidnika, učenika mostarskih osnovnih škola, predvođena svojim animatorima i članovima Tropletove uprave, sudjelovala je u svečanoj proslavi Molivenog dana za Domovinu i Hodočašću vojnih i redarstvenih snaga koji su se 24. listopada održali na ostatcima kraljevskoga grada Bobovca, nadomak Kraljeve Sutjeske. 

Ovogodišnja proslava je pod geslom „Nebeska majko, čuvaj naše obitelji, gnijezdo života, vjere i duhovnih zvanja“ okupila velik broj pripadnika Oružanih snaga BiH, raznih policijskih struktura i službi, političke predstavnike hrvstskoga naroda na svim razinama vlasti, hodočasnike župa i udruga iz Vrhbosanske nadbiskupije i ostalih krajeva naše domovine te goste iz susjednih zemalja. 
Svečano euharistijsko slavlje pored crkve sv. Mihovila arkanđela, baštine bosanskih kraljeva, predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s vojnim biskupom u Republici Hrvatskoj mons. Jurjom Jezerincem te uz koncelebraciju više svećenika i vojnih kapelana u Bosni i Hercegovini, Republici Hrvatskoj i Sloveniji. 

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je podsjetio na riječi pape Franje izrečene tijekom pastirskog pohoda našoj zemlji, 6. lipnja 2015.: „Drage sestre, draga braćo, nemate pravo zaboraviti svoju povijest“. 
„Upravo radi toga što smo svjesni svojih korijena i svoje povijesti, započeli smo ovo hodočašće na kraljevski grad Bobovac. Upravo ovdje na kraljevskom gradu Bobovcu želimo moliti za našu domovinu. Ne želim tumačiti samu riječ – domovina, želim reći da je domovina tamo gdje je moj dom, gdje ja živim. Tu osjećam da sam primio kulturu, krštenje, majčinski jezik. Čovjek to nosi cijeli život u sebi. Zato smo danas na poseban način molili da u toj domovini ljudi koji je vode imaju mudrosti, a mudrost znači da znaju izabrati prave vrijednosti. Ljudi, koji bivaju izabrani da vode ovu zemlju i na neki način budu graditelji ove zemlje, trebaju raditi na općem dobru i zauzimati se oko onoga što pomaže čovjeku da bude čovjek. U vremenu kada su brojne vrijednosti urušene, često nestane te mudrosti i prevlada koristoljublje. Tamo gdje ne vladaju pravedni zakoni, postoji opasnost da cvjeta korumpiranost i kriminal“, kazao je kardinal Puljić pozivajući na molitvu Bogu da ljudima u vlasti podari mudrosti da izgrađuju zemlju jednakih prava kako bi se u njoj svaki čovjek osjećao „radosno kod kuće, doma, sa svim svojim pravima i dužnostima“.

S Bobovca su naši izvidnici, kao i na polasku – s molitvom i pjesmom radosno prikazali Bogu ovo svoje hodočašće za naše obitelji, za naš narod i sve one koji su u potrebi. Ljubazni su vojnici našu djecu počastili vojničkim grahom i osvježenjem uz rijeku Bukovicu, gdje su se svi hodočasnici nakon molivenog susreta zadržali u prijateljskom druženju. Ovim pohodom, uz spomendan kraljice Katarine, započeli su ovogodišnji Tropletovi dani kulture koji se nizom događaja nastavljaju narednih dana, priopćeno je iz HKZ Troplet. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?