liječnici upozoravaju

Pazite na zdravlje: Ovo su obavezni pregledi za žene u četrdesetima

pregled
13.08.2021.
u 19:34

Uz sve beauty rutine, kozmetiku i zvijezde koje u pedesetima izgledaju dvostruko mlađe, 40. rođendan više ne doživljavamo kao “uvod u ozbiljne godine”, one u kojima se javljaju i zdravstveni problemi. Zahvaljujući fitness i wellness trendovima, žene u četrdesetima izgledaju i osjećaju se bolje nego ikad!

Pa, ipak, upozoravaju liječnici, ta čuvena brojka 40 ipak bi trebala donijeti određene promjene u životu. To je, tvrdi medicina, baš ono vrijeme kada počinje zvoniti alarm koji upozorava da je vrijeme da odgovornije vodimo računa o zdravlju, piše ljepotaizdravlje.hr

Koji pregledi su obavezni za žene u četrdesetima?

Mamografija

Čini se da ovo već i ptice na grani znaju, ali nije naodmet ponoviti još jednom: kad napunite 40, dogovorite se za svoju prvu mamografiju! Rak dojki, istina, može se javiti u bilo kojoj životnoj dobi, ali studije pokazuju da se rizik nakon 40. udvostručuje. Stoga je krajnje vrijeme da svi ozbiljno shvate: ultrazvuk grudi i mamografija doslovno spašavaju živote.

Papa-test

Priča je ista kao i s mamografijom: rana detekcija raka uterusa mogla bi nekome spasiti život. Zato, ako Papa-test jednom godišnje već nije dio vaše zdravstvene rutine, učinite da to postane što prije!

Kardiološki pregledi za žene u četrdesetima

Na ovu skupinu bolesti uglavnom misle muškarci, a to je jedna od opasnih predrasuda. Srčanožilne bolesti u prvih su pet uzroka preuranjenih smrti žena u europskim zemljama. Pregled srčanožilnog sustava morao bi postati dio sistematskog pregleda svake žene nakon 40. rođendana.

Kolonoskopija

Ovo je pregled koji se nikome ne sviđa i, nasreću, većina žena u četrdesetima može ga odgoditi još jedna desetljeće, dok ne napuni 50. Ipak, žene koje u svojoj obiteljskoj anamnezi imaju rođake oboljele od raka debelog crijeva ili polipa, trebale bi na ovaj pregled otići već sada.

Cijepljenje protiv gripe

Možda do sada niste pridavali važnost cijepljenju protiv sezonske gripe, ali sada vaš imunološki sustav počinje gubiti na snazi. To znači da morate voditi računa o prehrani, aktivnosti, ali i o redovitoj zaštiti od bolesti koje su prije bile bezazlene, a sada bi za vas mogle biti opasne.

Provjera gustoće kostiju

Vrijeme je za prvu provjeru gustoće kostiju, koju ćete ponavljati svakih 10 godina. Osteoporoza je bolest koja pogađa prije žene nego muškarce te čak i ako nemate nijedan simptom, trebali biste ova upozorenja uzeti za ozbiljno. 

Pregled štitne žlijezde

Problemi u radu štitne žlijezde jedan su od najčešćih razloga hormonalnih promjena kod žena. Stoga biste endokrinološke preglede trebali uvrstiti u svoj redoviti zdravstveni godišnji plan.

Provjera razine hormona

Period prije menopauze i period same menopauze najnaporniji su u životu svake žene. Provjera stanja spolnih hormona pomoći će vam da vodite računa o svom općem stanju i zdravlju te da na vrijeme stavite pod kontrolu neželjene nuspojave.

Lipidni status

Kao što je vrijeme za kardiologa, tako je vrijeme i za provjeru razine kolesterola. Lipidni status ukazat će na to u kakvom ste zdravstvenom stanju, trebate li nešto mijenjati i jeste li općenito u rizičnoj skupini.

Pregled madeža

Izlaganje suncu uvijek je faktor rizika za rak kože. Kao i kod raka dojke i onog grlića maternice, ulazak u četrdesete povećava rizik i od raka kože. Zato pregled madeža mora postati uobičajena rutina.

Šećer u krvi

Četrdesete su vrijeme kad biste trebali obratiti pažnju i na razinu glukoze u krvi. U slučaju da uspješno održavate kilažu pod kontrolom i pazite na prehranu, šanse da razvijete dijabetes su male. Ipak, ako ste skloni pretilosti ili u posljednje vrijeme prikupljate kilograme kao od šale, trebali biste provjerite inzulinsku rezistenciju i glukozu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?