Intenzivirana ponuda presadnica na čapljinskoj veletržnici u Tasovčićima

Paprike i rajčice skuplje nego lani, cijena kupusnjača ista

08.04.2023.
u 16:45

- Zbog naših stalnih kupaca nastojimo cijene držati pod kontrolom, premda cijena sjemena vodi glavnu riječ - kaže nam Željka Kapular iz Čapljine

S prvim danima proljeća intenzivirana je ponuda presadnica na čapljinskoj veletržnici u Tasovčićima. Računajući i cvijeće, “roba” se zasad nudi na desetak štandova, a u sljedećim danima očekuje se i bogatija ponuda, piše Večernji list BiH.

 Uvijek spreman za razgovor, Pero Spajić iz Struga kod Čapljine, koji se specijalizirao za tu vrstu proizvodnje, opisao nam je ovogodišnju ponudu.

Cijene uglavnom iste

- Ima svega, ni cijene nisu visoke. Ono što smo mogli, zadržali smo na cijenama kakve su bile i prije desetak godina, dok su sortne sadnice nešto skuplje, a razlog su skuplja sjemena. Prodaja je solidno počela. Po običaju, puna sezona počinje polovinom travnja pa do svibanjskih praznika. Tada se sadi povrće na otvorenome, a to radi većina kućanstava, dok ga sada kupuju ljudi koji imaju manje plastenike ili sade otpornije vrste, kao što su različite vrste kupusa - daje nam Spajić cjeloviti opis trenutačnog stanja, ponude i potražnje.

Kao i proteklih godina, najnižu cijenu imaju presadnice zelene salate, peršina i celera - od 0,10 KM za komad, po 0,12 KM cijene se presadnice blitve i špinata. Raštika se može naći već po cijeni od 0,20 KM, kao i lani, dok se cijene kupusa i ostalih kupusnjača – kelja, brokule, cvjetače kreću od oko 0,25 do 0,30 KM. Nešto skuplje u odnosu na prošlu godinu su presadnice rajčica i paprika, koje se cijene od 0,40 do 0,50 KM/komad. Krastavci i tikvice su, primjerice, 0,50 KM. Naravno, nije ista cijena pri kupnji nekoliko desetaka i nekoliko tisuća sadnica, kada se dobiva popust po komadu. Usporedno s presadnicama povrća kompletira se i ponuda presadnica cvijeća.

- Zbog naših stalnih kupaca nastojimo cijene držati pod kontrolom, premda cijena sjemena vodi glavnu riječ - kaže nam Željka Kapular iz Čapljine, od koje doznajemo da se raspon cijena kreće uglavnom od 1,50 do 5 KM po komadu.

Vremenske prilike

Treba svakako napomenuti kako prodaja u ovome dijelu godine u prvome redu ovisi o vremenskim prilikama, najave hladnijega vremena “obore” potražnju, dok je potiču stabilne vremenske prilike. Mora se naglasiti i to da je prodaja sadnog materijala povrća, pa i cvijeća, od izbijanja pandemije koronavirusa živnula, tako da proizvođačima roba ne propada. Barem je tako bilo u protekle tri godine.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije