poljuljana poslovna klima

Pandemija izazvala veliki pad izvoza robe iz BIH, gotovo milijardu KM manje

izvoz
19.08.2020.
u 20:04

Svakako da je usporavanje ekonomije razvijenih zemalja utjecalo i na Bosnu i Hercegovinu, odnosno na već poljuljanu poslovnu klimu.

Bosna i Hercegovina je od siječnja do srpnja 2020. izvezla ukupno robe u vrijednosti 5 milijardi i 96 milijuna KM, dok je uvezla robu vrijednu ukupno 8 milijardi i 192 milijuna KM, podaci su Vanjskotrgovinske komore BiH. Samo je u šest mjeseci 2019. godine iz Bosne i Hercegovine  izvezeno robe u vrijednosti 6 milijardi i 835 miljuna KM, dok je uvoz iznosio 11 milijardi i 524 milijuna KM, što znači da je ove godine zbog pandemije izvezeno gotovo milijardu KM manje.

Milijarda manje

Bosna i Hercegovina je 2020. godine robu najviše vrijednosti izvezla u Njemačku, ukupno 793 milijuna i 800 tisuća KM, dok je na drugom mjestu roba izvezena u Hrvatsku, ukupne vrijednosti 715 milijuna i 548 tisuća KM. Primjetno je također da su Srbija i Hrvatska najveći uvoznici u Bosnu i Hercegovinu. Tako Hrvatska za prvih šest mjeseci 2020. godine uvozi robu vrijednu 1 milijardu i 357 milijuna KM, a Srbija robu vrijednu 1 milijardu i 183 milijuna KM. Njemačka, kao najznačajniji vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine, uvezla je do srpnja 2020. godine robu vrijednu 744 milijuna i 442 tisuće KM.

Podsjećanja radi, prema podacima Agencije za statistiku BiH razdoblju I-XII 2019. godine izvoz je iznosio 5.876 milijardi EUR,što je za 3.4 % manje nego u istom razdoblju 2018. godine, dok je uvoz iznosio 9.9 milijardi EUR, što je za 1.2% više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Narušavanje konkurentnosti

Razvidno je da je izvoz iz BiH započeo pad još u prošloj godini. Neki moguće razloge vide u sve češćem i brojnijem odlasku radnika uopće, a posebno kvalificiranih za neophodne poslovne projekte. Puki brojevi o njihovom nadoknađivanju zapošljavanjem novih kadrova, bar za sada ne daju pozitivne rezultate. Svakako da usporavanje ekonomije razvijenih zemalja utječe i na Bosnu i Hercegovinu, odnosno na već poljuljanu poslovnu klimu Bosne i Hercegovine. Ovakvim zakonskim i podzakonskim rješenjima i poreskom regulativom, gospodarstvenici, osim visokog opterećenja rada koje je u Federaciji BiH najveće u Europi, opterećeni su visokim porezima i raznim parafiskalnim nametima i davanjima koji narušavaju konkurentnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije