ZDRAVSTVO

Pacijentima u Orašju uskoro usluge po najvišim standardima

storyeditor/2023-01-12/dz-2.png
13.01.2023.
u 15:47

Moderni oraški Dom zdravlja izgrađen je zahvaljujući velikoj potpori Vlade RH

Među najvažnijim zdravstvenim objektima u Posavskoj županiji domovi su zdravlja koji djeluju u Odžaku, Domaljevcu i Orašju. Kako oraški Dom zdravlja nije zadovoljavao osnovne preduvjete za pružanje zdravstvenih usluga, postao je u planovima jedan od prioritetnih projekata struktura gradske i županijske vlasti, piše Večernji list BiH.

Uz Županijsku bolnicu

Na radost građana oraškoga, pa i šireg posavskoga područja, prekrasno novo zdanje izniknulo je u neposrednoj blizini Županijske bolnice u Orašju, građeno po svim visokim standardima primarne zdravstvene zaštite. Završetak radova i stavljanje u funkciju objekta očekuju se, kako je izjavio ravnatelj Doma zdravlja dr. Ivan Benković, u sljedeća dva-tri mjeseca.

Projekt u najvećem dijelu financira Vlada Republike Hrvatske preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, a značajno je projekt potpomogla i Vlada Posavske županije. Tim je povodom već u nekoliko navrata novi Dom zdravlja u izgradnji u Orašju obišao i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

- To je samo jedan u nizu projekata koji je potvrdio dobru suradnju s Vladom RH i njezinih institucija s Hrvatima u BiH. Kako ovaj u Orašju tako će, vjerujem, i drugi projekti na kojima surađujemo imati ovakav epilog. U ovom slučaju to je dobra suradnja s Posavskom županijom, i to ne samo u ovom projektu, a sve kako bi se doprinijelo opstanku i dobrome životu svih ljudi koji žive na ovim područjima - kazao nam je državni tajnik Milas.

Smatra također kako projekt oraškoga Doma zdravlja, prije svega, daje mogućnost zaposlenja mladima zdravstvenih usmjerenja i sa završenim medicinskim fakultetom.

- Svi zajedno moramo težiti otvaranju novih radnih mjesta i stvaranju što kvalitetnijeg života u svim segmentima, što je preduvjet ostanka i razvoja i ovog posavskog područja - poručio je državni tajnik Milas.

I predsjednik Vlade Posavske županije Đuro Topić dijeli mišljenje s državnim tajnikom Milasom kako se gradnjom novog Doma zdravlja u Orašju zdravstvena skrb želi podignuti na višu razinu preko primarne zdravstvene zaštite koja je trenutačno smještena u neadekvatne prostore.

Ističe potporu Vlade RH i Središnjeg državnog ureda za Hvate izvan RH i u nizu značajnih objekata, uz ostale, od Županijske bolnice, Muzeja u Samostanu Tolisa, projekata za škole, vodovoda u općinama Domaljevac-Šamac i Odžak, do vijećnice u općini Odžak...

- Što se tiče projekta novog Doma zdravlja u Orašju, Vlada PŽ-a taj je projekt financijski pratila tri godine s oko 1,200.000 KM, što potvrđuje da je bio među prioritetima Županije i Grada Orašja - ističe premijer Topić.

Prema riječima ministra zdravstva i socijalne politike u Vladi PŽ-a Damira Živkovića, izgradnja novog objekta Doma zdravlja u Orašju samo je jedan od projekata koje podupire županijska Vlada.

Nabava dvaju vozila

- U prošloj smo godini potpomogli i projekt otkupa i adaptacije poslovnih prostora za novu zgradu Zavoda za javno zdravstvo PŽ-a. U tu svrhu u protekle dvije godine izdvojeno je oko 300.000 KM, a uskoro očekujemo i njihovo preseljenje u novu zgradu, pa će prvi put imati vlastite prostorije za pružanje usluga.

U tijeku je i javna nabava za dva vozila, i to Hitne pomoći za Dom zdravlja Odžak te za prijevoz dijaliznih pacijenata Doma zdravlja Orašje, ukupne vrijednosti od 200.000 KM. U 2023. godini očekujemo nastavak ulaganja u razvoj ostalih zdravstvenih ustanova, kao i njihovo opremanje potrebnom medicinskom opremom - zaključuje resorni ministar Živković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?