opremanje

Ovoga ljeta Oružane snage BiH dobivaju nove odore, evo kakve su (FOTO)

odore
Foto: Ministarstvo obrane Bih
1/3
04.07.2023.
u 17:48

Riječ je o prvoj seriji od 1700 kompleta odora koje će uskoro biti isporučene

Oružane snage BiH uskoro će dobiti nove vojničke odore koje će biti dostupne u originalnim maskirnim shemama koje su karakteristične za podneblje u BiH. Ministar obrane BiH Zukan Helez je s načelnikom Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general-pukovnikom Senadom Mašovićem posjetio proizvodnu liniju u Tešnju.

Ministar Helez i general Mašović obišli su poduzeće za proizvodnju kožne i tekstilne odjeće Koteks d. o. o. u Tešnju kako bi se uvjerili u tijek izrade novih odora za OS BiH. Riječ je o prvoj seriji od 1700 kompleta novih vojničkih odora, koja bi trebala biti isporučena tijekom ovoga ljeta. Nakon dvogodišnjeg programa istraživanja i ispitivanja te odabrane potpuno nove tkanine i originalne maskirne sheme s karakteristikama bosanskohercegovačkoga podneblja, ugovor za prvu seriju s poduzećem Koteks d. o. o. potpisan je u ožujku ove godine, u vrijednosti od 1,5 milijuna KM. Domaćin posjeta bila je direktorica poduzeća Koteks d. o. o. Adisa Karahodžić, koja je izrazila zadovoljstvo procesom izrade nove odore OS BiH. Helez je posebno uputio na vrhunsku kvalitetu materijala i zaštitnih svojstava nove odore.

 

Foto: Ministarstvo obrane Bih

 

- Učinili smo sve da se pazi i na najmanji detalj te da pripadnik Oružanih snaga BiH dobije odoru kakvu i zaslužuje, najbolju i najkvalitetniju u regiji - istaknuo je Helez.

General Mašović posebno je naglasio važnost stalne kontrole kvalitete u izradi vojničkih odora. Na sastanku su bili prisutni i predstavnici hrvatske kompanije Čateks iz Čakovca, koja je proizvođač materijala za nove odore.

Foto: Ministarstvo obrane Bih

Inače, u kontekstu kadrovskog jačanja Oružanih snaga Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH (OS BiH) kojim se olakšava prijam u službu, pojednostavljuju procesi upravljanja karijerom profesionalnih vojnih osoba i tako potpomaže bolja kadrovska popunjenost.

Izmjene i dopune ovoga zakona fokusirane su na redefiniranje pojma obuke za prijam u službu, omogućavanje trajanja javnog oglasa za prijam vojnika u OS BiH tijekom cijele godine, kao i na pomicanje starosne granice vojnika i dočasnika u postupku prijama u čin dočasnika ili časnika do navršenih 40 godina života u trenutku potpisivanja ugovora. Predloženim izmjenama želi se osigurati veće zanimanje mladih osoba zа prijam u kategoriju vojnika iz civilstva zbog mogućnosti dulje karijere i napredovanja. Također, Vijeće ministara BiH donijelo je izmjene i dopune odluke o višegodišnjem projektu nabave helikoptera.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?