Trendovi se mijenjali

Ovo su najpopularnija imena u Europi, tradicija se vratila u modu

beba
Foto: DPA/PIXSELL
30.09.2023.
u 14:44

Ime Marija najpopularnije je u Grčkoj, Bugarskoj, Sloveniji, Austriji te na samom sjeveru Europe, u Finskoj.

Trendovi najpopularnijih ženskih i muških imena u Europi često su se mijenjali. Europu je prije nekoliko godina preplavio val kratkih i modernih imena koja su dolazila iz pop kulture. Situacija je danas nešto drugačija. Od sjeverne Europe pa do jugoistoka, izgledno je kako se u modu vraćaju tradicionalna imena. 

Kada se radi o ženskim imenima, u istočnoj i jugoistočnoj te dijelu srednje Europe vidi se očit trend. Ime Marija najpopularnije je u Grčkoj, Bugarskoj, Sloveniji, Austriji te na samom sjeveru Europe, u Finskoj.

Osim što baltičke zemlje i Poljska imaju zajedničku povijest kao dio Poljsko-litavske unije, čini se kako su im navike, kada je davanja imena u pitanju, jednake. Najpopularnije ime na Baltiku i u Poljskoj je Sofija, javlja HRT.

Roditelji u Hrvatskoj, Švicarskoj i Estoniji imaju sličan ukus, Mia je najpopularnije ime u ove tri zemlje. Ukus također dijele Englezi i Belgijci, najviše novorođenih djevojčica u ovim zemljama dobile su ime Olivia.

Najpopularnija ženska imena u Europi

Kod muških imena, situacija je nešto drugačija. Ujedinjeno Kraljevstvo, Belgija i Nizozemska kao i dio srednjoeuropskih zemalja poput Njemačke i Švicarske te jedna nordijska zemlja (Švedska) imaju apsolutnog favorita, a to ime je Noa.

Jednako kao i kod ženskih imena, zajednička povijest često ukazuje i na slične trendove, tako je u Češkoj i Slovačkoj najpopularnije ime Jakov, a u Grčkoj i Bugarskoj Georgi, odnosno Georgios. Inače, ovo ime dolazi iz starogrčkog jezika te se prevodi kao zemljoradnik.

Kao i u politici, Francuzi su i pri davanju imena uvijek posebni, tako je kod francuskih roditelja najpopularnije ime Gabrijel, a kod djevojčica Jade.

Kod ostalih latinskih naroda, također prevladava trend tradicionalnih imena. Tako je u Italiji najpopularnije ime Leonardo. U Španjolskoj je to Martin, a u Portugalu Francisco.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije