Recepti

Ovo su najbrže i najukusnije knedle sa šljivama koje jedva čekamo pripremati

22.08.2023.
u 10:00

Ako ste ih izbjegavali zbog komplicirane pripreme, isprobajte ovaj recept

Knedle su jedno o tradicionalnih jela koje se rado priprema diljem Hrvatske. Obično se pripremaju s krumpirovim tijestom što ih čini nešto izazovnijim kulinarskim pothvatom. No, postoji cijeli niz recepata za brze i jednako ukusne knedle koje ćete htjeti pripremati gotovo svaki dan.

Na kulinarskom blogu ‘Like chocolate’ pronašli smo jednostavan recept za neodoljive knedle sa šljivama koje možete napraviti u samo pola sata. Kao zamjena za krumpirovo tijesto, u ovom receptu se koristi svježi sir i gris, a rezultat su meke i ukusne knedle.

Sastojci za 8 knedli:

250 g svježeg sira

1 jaje

20 g grisa

170-180 g oštrog brašna

45 g omekšanog maslaca

prstohvat soli

8 šljiva

 

Dodaci:

šećer

1 žličica cimeta

25 g maslaca

30 ml ulja

50 g krušnih mrvica


Priprema:

U dubokoj zdjeli pomiješajte sir, jaje, gris, brašno, sol i omekšani maslac i umijesite mekano, ali kompaktno tijesto. Po potrebi dodajte još malo brašna.

Ostavite tijesto da odstoji, a za to vrijeme pripremite šljive. Operite ih, posušite i izvadite koštice. Ako su jako velike, možete koristiti samo polovicu šljive za jednu knedlu. Uzimajte komadiće tijesta, oblikujte ih u disk pa u sredinu stavite šljivu. Prstima zatvorite tijesto oko šljive i oblikujte kuglice među dlanovima.
Knedle kuhajte u kipućoj, malo posoljenoj void desetak minuta, odnosno još nekoliko minuta nakon što isplivaju na površinu.

Za završni korak u dubokom tanjuru pomiješajte 5 – 6 žlica šećera s jednom žličicom cimeta. U posudi pomiješajte maslac i ulje i zagrijte dok se maslac ne otopi. Dodajte krušne mrvice i zapržite. Kuhane knedle najprije uvaljajte u krušne mrvice, a potom u šećer s cimetom i poslužite.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?