Milorad Dodik

Ovo nije zajednička država, svi smo njeni zarobljenici i BiH ništa ne vrijedi

Milorad Dodik
16.10.2016.
u 07:56

Mislim da je moguće odvojiti Republiku Srpsku, to je za Bošnjake najbolje. Da se fino raziđemo i napravimo fine sudjedske odnose. BiH je podijeljena, kaže Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik gostovao je na televiziji FACE gdje je između ostalog govorio o održanom referendumu o Danu Republike, o izborima, kao i o tome hoće li se odazvati pozivu Tužiteljstva BiH na saslušanje. Dodik je rekao da je referendum bio "odgovor na politiku Bakira Izetbegovića koji zlouporabljava institucije BiH". 

- Referendum je bio racionalan slijed događaja na lošu politiku Bakira Izetbegovića, koji je umislio da može modelirati putem stranaca, sada putem sudova koje kontrolira, stvarnost u Republici Srpskoj. Bez obzira na njegovu volju doveo je u pitanje institucionalni kapacitet tih institucija na razini BIH, igrajući se politički s njima, koristeći ih za političke obračune, zlouporabu Ustavnog suda gdje sjede njegovi raniji potpredsjednici. Počeo je dijeliti lekcije čitavom narodu, referendum je reakcija na to, rekao je predsjednik RS-a, prenosi poskok.info. 

Na pitanje ima li hrabrosti doći na saslušanje u Tužiteljstvo, u Sarajevo, Dodik je odgovorio da se ne boji i dodao da je spreman ići u neku drugu instituciju, jer je “Tužiteljstvo pod utjecajem Bakira Izetbegovića”.

“Vi znate da ja nisam strašiv, ali imajući u vidu zlouporabu institucija i ranjenost Bakira Izetbegovića i njegovih ljudi, gubitak SDA na lokalu svih značajnijih mjesta, kao što su Zenica, Tuzla, Bihać i druga mjesta, govori o tome da je SDA sklona svašta učiniti. Ja sam odavno govorio da su Sud i Tužiteljstvo formirani za politiku, nisu formirani na ustavan način, ali imajući u vidu da se o meni radi spreman sam doći u SIPA-u ili neku drugu pravosudnu instituciju. Ne tražim presedan, događa se samo to da tražim isto što su i drugima dali. Ranije ste mogli dati izjavu videolinkom ili na drugi način, ne vidim zašto se onda moja dobra volja ne iskoristi na dobar način ?! Jer ja sam spreman dati izjavu bilo gdje, ne tražim presedan, ništa, samo ono što je drugima dozvoljeno. Ako Tužiteljstvo bude inzistiralo da dođem u Sarajevo, to tek onda govori o političkoj motiviranosti i onda su mogući razni scenariji u kojima ne želim sudjelovati. Ne želim biti eksperiment u rukama nekih koji ne drže do prava, a uhvatili su se insitucija i pokušavaju upotrijebe taj kapacitet. A ovo je najbolji način da se sruši kapacitet Suda i Tužiteljstva “, rekao je Dodik. On je dodao da nije živio u Sarajevu, te da mu taj grad ništa ne znači.”, objasnio je Dodik. 

U Sarajevo je kaže išao samo kad je morao, a sad više i ne mora. 

- Vidjet ćemo moram li doći zbog saslušanja, kaže Dodik. Upitan dje li istina da na salušnje u Tužiteljstvo BiH ne smije doći zbog straha da bi bio ispitivan o drugim aferama, Dodik kaže: "To pričaju oni koji ne znaju procedure, nitko me nije uputio na neki drugi slučaj, jedini poziv koji sam dobio odnosi se na saslušanje u vezi s referendumom. A i ne vjerujem da bi na taj način bilo tko radio, da bi to činio na neki prepad, iako smo u prošlosti i to vidjeli. Ovdje se radi o političkoj instrumentalizaciji", poručio je Dodik. 

- Bez obzira na stvoreni dojam, ja sam za moguću BiH i mislim da je ona moguća u onome što je napisano u Daytonskom mirovnom sporazumu. Međutim, naš konsenzus je izostao, a onda su nastupili stranci koji su slušali samo jednu stranu, Bošnjačku, i sad za svoje visoke plaće govore da idemo u uniju, napredujemo itd. Ja neću da živim u eksperimentu koji prave stranci i koji nameću Bošnjaci i Bakir Izetbegović, poručio je Dodik. 

Na pitanje je li mu optužnica Tužiteljstva BIH u vezi s referendumom pomogla da dobije izbore Dodik je naglasio da bi volio da optužnica protiv njega nikada nije podignuta i da ona nema veze s njegovom pobjedom na izborima. 

- Ja sam izbore dobio davno, već deset godina ih dobivam, pa zašto je bio problem i sada dobiti? Da nije bilo poziva ne bi dobio izbore, ma nemoj!, Kaže Dodik i dodaje kako SNSD nije odustao i još će se boriti za pobjedu. 

Govoreći o odnosima s Rusijom Dodik kaže da poštuje Ruse, ali da nije njihov poslušnik.

- Poštujem ih kao i sve, a slušam samo narod. Ne poštujem politike koje dođu i kažu: ‘Morate učiniti to i to’. S Putinom je zanimljivo pričati, veliki je državnik, veliki čovjek koji me baš impresionirao, a rijetki su oni koji me impresioniraju. Moram reći da uvijek kada razgovaram s Putinom to doživljavam kao razgovor prijatelja, dva do tri puta godišnje se sastajemo, bez opterećenja pričamo o napretku, našim odnosima. On meni objasni geostratešku poziciju, nikad od mene nije ništa tražio, niti rekao da nešto moram učiniti. Za NATO je rekao da razumije naš položaj i da će razumijeti bilo koju našu odluku o NATO-u, a mi smo odlučili ići u NATO kad narod na referendumu odluči da će ići tu, kaže Dodik. 

Vučića ocjenjuje kao dobrog, agilnog predsjednika Vlade Srbije, koji pokušava stabilizirati odnose na Balkanu. 

- Predsjednika Vlade Srbije cijenim i cijenim njegov doprinos i energiju koju daje na stabilizaciju. Pokazao je da je Srbija najznačajniji faktor Balkana glede stabilizacije. Dijalog je potreban. Njegova politika je meni prihvatljiva, kaže predsjednik RS.

Na pitanje je li mu cilj odvajanje Republike Srpske iz sastava BiH, Dodik odgovara: "BiH je državna zajednica dva entiteta, u tom pogledu poštujem Ustav. Ja sam protiv one BiH kakvu grade stranci, za onu sam koju mi ​​možemo dogovoriti. Nisam ni protiv Suda i Tužiteljstva BiH, ali ono što sad imamo, na ovaj način, nije Sud i Tužiteljstvo. Mislim da je moguće odvojiti Republiku Srpsku, to je za Bošnjake najbolje, da se fino raziđemo i napravimo fine susjedske odnose. BiH je podijeljena, kaže Dodik.

Na konstataciju da to što priča nije moguće bez rata, Dodik tvrdi da jeste. 

- Može to mirnim putem, bez rata. što vi imate od toga što ne date da se odvojimo? Ovo nije zajednička država, svi smo njeni zarobljenici i BiH ništa ne vrijedi. To što političko Sarajevo hoće nametnuti majorizaciju i Bosnu koju oni misle da treba biti, ja ću učiniti sve da ne bude te Bosne. Bosna po ustavu može, ali s određenim modifikacijama, poručio je Dodik. 

O tome je li spreman za svoj politički kraj Dodik priznaje da je htio da se povuče prije nekoliko godina, ali je odlučio ostati još. 

- Moj mandat je do onog trenutka dok me narod bira i do tad ću biti ovdje. Kad ne budem, sposoban sam baviti se drugim poslom. Energija mi se vratila, kao i snaga i želja, rekao je Dodik. Za kraj je poručio da mu je izlazna strategija formiranje nevladine organizacije koja će se boriti protiv nasilja u BiH.

- I bit ću u tome vrlo uspješan, vidjet ćete, kazao je Dodik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?