Stručnjakinja objavila:

Ovo je popis svih najvažnijih pregleda u trudnoći

trudnica
19.03.2022.
u 08:30

Iznimno je bitno da čim saznate kako ste trudni krenete uzimati folnu kiselinu u dozi od 400mcg/dnevno

Trudnoća je jedno doista veliko i posebno razdoblje u životu svake žene. Koliko je to stvarno “drugo stanje”, toliko je vjerujemo kod većina trudnica prisutan i određeni strah oko toga što ih čeka, kakva će biti trudnoća, hoće li sve biti u redu s bebom… Cijelih devet mjeseci izazovno je razdoblje koje je također popraćeno određenim pregledima u trudnoći. Upravo o tome za ljepotaizdravlje.hr govorila je stručnjakinja dr. med. Lana Leka specijalistica ginekologije i opstetricije iz Poliklinike Pintarić. 

U nastavku pročitajte sve najvažnije trenutke i korake, od saznanja o tome da ste trudni do toga koje su glavne karakteristike svakog tromjesečja te najvažnije, koji pregledi su najvažniji tijekom cijelog trajanja trudnoće:

Amenoreja (izostanak menstruacije), mučnina, a ponekad i povraćanje, napetost u dojkama, učestalo mokrenje, pojačan osjećaj mirisa i umor prvi su znakovi trudnoće. Prvi korak u potvrđivanju najčešće je kućni test na trudnoću iz mokraće, a trudnoća se može potvrditi i iz krvi – vađenjem takozvanog hormona trudnoće, betaHCG-a.

Iznimno je bitno da čim saznate kako ste trudni krenete uzimati folnu kiselinu u dozi od 400mcg/dnevno (ako je već ne uzimate). Umjesto same folne kiseline, možete uzimati i neke od prenatalnih vitamina koji osim folne kiseline sadrže i brojne druge vitamine, minerale i dodatke prehrani. Izbor ginekologa koji će vam voditi trudnoću sljedeći je korak. Povjerenje i suradnja s ginekologom od iznimne je važnosti za smirenost trudnice u ovom važnom periodu njezina života.

Prvo tromjesečje trudnoće

Tjedni trudnoće se računaju od prvog dana zadnje menstruacije iako tada još niste bili trudni. To je tako određeno s obzirom na to da žena najčešće zna točan datum zadnje menstruacije, a ovulaciju i samu oplodnju ne možemo točno izračunati. Trudnoća tako traje do termina 40 tjedana i dijeli se na tri tromjesečja. Prvo tromjesečje kod brojnih je trudnica obilježeno mučninama, povraćanjem, nadutosti i opstipacijom. Pregledi ovise o problemima koji se javljaju kod trudnica u ovim ranim tjednima trudnoće, kao na primjer pretjerano povraćanje (hiperemeza) ili krvarenje u ranoj trudnoći. Ginekolog će vas uputiti na pretrage koje se preporuča napraviti u ovom tromjesečju – krvna slika, pregled mokraće, hormon štitnjače, glukoza iz krvi natašte, krvna grupa i Rh faktor i brojni drugi ovisno o tome da li vaš ginekolog smatra potrebnim.

U prvom se tromjesečju radi prenatalni probir te je važno s ginekologom raspraviti, donijeti odluku i odabrati vrstu prenatalnog probira koji želite raditi. On se radi od 10. odnosno 11. tjedna, ovisno o kojem se tipu probira radi.

Najvažniji prvi ultrazvuk u trudnoći je takozvani “mini anomaly scan”. Ultrazvučni pregled koji se obavlja između 11. i 13. tjedna trudnoće. Tada se mjeri duljina ploda, udaljenost tjeme – trtica. To je najtočnija duljina ploda i po njoj se postavlja termin trudnoće koji se onda ne mijenja do kraja trudnoće. Plod sada već ima gotovo sve organe, velik je između 40 i 80mm te ultrazvučno kontroliramo razvoj organa, dijelova tijela, pokrete i gledamo da li postoje ultrazvučni markeri koji mogu ukazivati na kromosomopatije ili neke druge bolesti kod djeteta. Ultrazvučni markeri su na primjer zadebljanje nuhalnog nabora i prisutnost nuhalne kosti.

Drugo tromjesečje trudnoće

Drugo tromjesečje obilježeno je prestankom mučnina i povraćanja kod većine trudnica, te vraćanjem energije. U ovom ćete tromjesečju prvi put osjetiti pokrete bebe – između 18. i 22. tjedna. Tada se radi drugi najvažniji ultrazvuk – “Anomaly Scan”. To je detaljan i nešto dulji ultrazvučni pregled kada se gledaju svi bebini organi, mozak, kralježnica, lice, svi unutarnji organi, a u ovim je tjednima jasno vidljiv i spol bebe. Beba teži između 300 i 500 g. Također se radi i rutinska cervikometrija – ultrazvučni pregled oblika i duljine vrata maternice.

Od laboratorijskih pretraga preporučuje se napraviti oralni glukoza tolerans test (OGTT) kako bi se utvrdilo postoje li poremećaji u metabolizmu glukoze koji mogu ukazivati na dijabetes nastao u trudnoći (gestacijski dijabetes).

Treće tromjesečje trudnoće

Treće tromjesečje počinje s 28 tjedana trudnoće kad beba otprilike ima 1000g, i traje sve do poroda. U ovom tromjesečju ultrazvučnim i ginekološkim pregledima pratimo rast bebe, količinu plodne vode i dinamiku, takozvani biofizikalni profil. Laboratorijskim nalazima utvrđujemo je li došlo do anemije kod trudnice te oko 36. tjedna trudnoće radimo probirni bris rodnice za beta hemolitički streptokok. Ovisno o drugim nalazima i indikacijama ginekolog će vas uputiti na dodatne pretrage.

U ovom se tromjesečju polako javlja i anksioznost trudnica i strah od poroda, pogotovo kod onih koje rađaju prvi put. Kako bi smirili trudnicu i olakšali otvaranje vrata maternice kada krene porod mogu se raditi tretmani akupunkture za pripremu trudnice za porod. Oni se rade od 36. tjedna trudnoće, jednom tjedno.

Od 37. tjedna trudnoće trudnica ulazi u period koji se službeno naziva “termin”. Najbitnije je tada da trudnica sama prati pokrete bebe, a ultrazvučnim i ginekološkim pregledima kao i snimanjem kardiotokografskog zapisa pratimo rast i opće stanje djeteta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije