zajednički stav

Ovo je pet zaključaka lidera iz RS-a: Neće sudjelovati u radu institucija BiH

26.07.2021.
u 19:00

Nakon sastanka predsjednika parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj povodom odluke Valentina Inzka da nametne dopunu Zakona u vezi sa zabranom i kažnjavanjem negiranja genocida doneseno je pet zaključaka među kojima je i onaj o bojkotu srpskih predstavnika u radu institucija BiH.

Predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović kazao je da je današnji sastanak posljedica vrlo složene situacije poslije Inzkove odluke o zabrani negiranja genocida.

"Danas smo imali sastanak u punom sazivu predsjednika svih parlamentarnih stranaka iz RS-a i imali veoma konstruktivnu raspravu, problematiku sagledanu iz svih kuteva", kazao je.

Zaključci:

  • Politički predstavnici iz RS-a odbacuju nametnute odluke visokog predstavnika i smatraju ga neprihvatljivim i ništavnim.

  • Smatraju da ne postoje uvjeti za rad srpskih predstavnika u institucijama BiH - Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini i Vijeću ministara.

  • Odbacuju svako nametanje na razinu BiH i ne postoji legalni visoki predstavnik jer nije izabran u skladu s procedurama i odbacujemo suradnju s njim

  • Na sastanku je bilo riječi i o drugim aktivnostima koje će biti u idućem razdoblju

  • Preko zastupničkih klubova bit ce upućena dva zakona za ovu tematiku, a riječ je o kaznenim zakonima

Istaknuto je da se srpski predstavnici neće povući iz institucija BiH već za sada neće djelovati jer smatraju da za to nemaju uvjete.

Na konferenciji za medije politički predstavnici su istaknuli da je sastanak bio konkretan i korektan te da je postignut jedinstven stav po ovom pitanju i da su svi stavili stranačke interese po strani.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?