SRBIJA PRIPREMA GENIJALAN ZAKON

Ovo će smanjiti broj nesreća, no vozačima se definitivno neće svidjeti

zakon
23.10.2016.
u 07:30

Nacrt novog zakona o sigurnosti prometa koji bi u Srbiji trebao biti usvojen sljedeće godine predviđa oduzimanje vozila onim vozačima koji upravljaju automobilom s više od dva promila alkohola u krvi ili bez položenog vozačkog ispita, piše Blic.

Naime, po prvoj mjeri novog zakona policija bi na licu mjesta najprije automobile oduzimala privremeno, a zatim, po pravomoćnoj odluci, i trajno, pojasnio je predsjednik Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović.

Isto bi vrijedilo čak i ako vozač koji upravlja automobilom nije njegov vlasnik, pa bi tako alkoholizirani vozač ostao bez vozila bez obzira u čijem je auto vlasništvu. Stručnjaci u Srbiji tvrde kako bi se time utjecalo na slučajeve kad automobilom upravljaju djeca vlasnika.

‘Neka se roditelji zamisle’

‘Roditelji se često pravdaju da su im djeca bez dozvole uzela automobil, a maloljetniku ne možete ništa. Niti može niti odgovarati prekršajno, ne možete mu uzeti dozvolu jer je nema… E, pa sada, nek se roditelji zamisle’, rekao je Okanović.

Ovo nije prvi put da Srbija u zakon pokušava ugraditi odredbu o zapljeni automobila problematičnim vozačima. Takav je zakon predložen još 2009., no odredba je povučena.

Automobil je opasno sredstvo

‘Ako vam policajac nađe pištolj za koji nemate dozvolu, on će vam ga oduzeti. Isto tako, ako automobil vozite bez položenog ispita ili sa više od dva promila alkohola u krvi bit će vam oduzet jer ste ga koristili na način koji nije dovoljen. Automobil je vrlo opasno sredstvo, ako njime rukujete na način kako to nije predviđeno’, objasnio je profesor s beogradskog Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić.

Javnost je oko ovoga podijeljenja – dio pravnika smatra kako bi se oduzimanjem nečije privatna imovina za počinjeni prekršaj kršio Ustav. No, dio njih zagovara tezu da nema govora o tome da bi ovakva zakonska odredba bila protuustavna jer i i postojeći zakoni već ionako predviđaju mogućnost oduzimanja predmeta, čak i za učinjene prekršaje, a ne samo za kaznena djela.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?