zdravlje i posljedice

Ovisnost o lijekovima sve prisutnija, kupuju se bez uputa liječnika

14.11.2020.
u 08:00

Da je farmaceutski lobi jedan od najjačih u svijetu, znalo se i bez koronakrize, a ova godina to je i potvrdila. Kao da se bez lijekova nikad nije preživljavalo, počeli smo ih piti preventivno, gomilati zalihe, istraživati što piju pozitivni na koronavirus, potom kupovati ono što oni piju pa odmah konzumirati ako se neki simptom pojavi jer smo sigurni da je sve iskorijenjeno osim korone, piše Večernji list BiH. Realnost je puno drukčija. Već odavno se priča o BiH kao o zemlji gdje su ljudi ovisni o lijekovima.

Pomama za lijekovima

- Kod nas opskrba lijekovima jako dobro funkcionira i o nestašicama zasad nema govora, zato ni meni kao farmaceutu, iskreno, nije jasno zbog čega ova pomama da se uzima više kutija nekih lijekova. Istina je da smo svi mi u ovoj zemlji naučili u svojim domovima praviti “mini ljekarne” pa ostavljati da imamo nešto popiti i ubuduće, ali to nije nešto čime se možemo ponositi. Znamo da vlada pandemija i razumljivo je da nikom nije svejedno. Međutim, treba stati na loptu jer lijekova ima dovoljno i nije svaki lijek tako spasonosan kako se predstavlja. Zato, oprez i s onima koji se piju kao preventiva koronavirusu, kao i onima za smirenje, protiv stresa - savjetuje nam farmaceut iz jedne ljekarne koji se susreće s ovom problematikom. Upravo stres mogao bi stvoriti još veće probleme ako ga se ne naučimo kontrolirati u ovom vremenu.

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?