ISPROBAJTE

Ovih šest stvari možete očistiti pomoću kave

kava
20.10.2023.
u 08:04

Od odmašćivanja tava do uklanjanja ogrebotina, talog kave ima neke iznenađujuće široke primjene u čišćenju kućanstva.

Iako talog od kave možda nema toliko koristi kao druge kuhinjske namirnice poput limuna ili sode bikarbone, kada je riječ o čišćenju, postoji nekoliko zgodnih trikova koji talogu daju drugi život.

N1 donosi šest načina korištenja taloga kave za čišćenje uobičajenih kućanskih predmeta i rješavanje malih životnih dilema oko čišćenja.

1. Nježno izribajte i odmastite posude

Talog od kave djeluje na dva načina u uklanjanju naslaga, uključujući tvrdokorno ulje i masnoću, iz lonaca i tava. Struktura sloja kave daje joj blago abrazivnu kvalitetu koja može očistiti zagorenu hranu s površine posuđa.

Talog od kave spada u kategoriju “blagog abraziva” pa ga je, poput sode bikarbone, sigurno koristiti čak i na osjetljivim neprianjajućim površinama za kuhanje poput teflona ili lijevanog željeza.

Da biste koristili talog od kave za pranje lonaca i tava, napunite posudu od jedne trećine do polovice toplom sapunastom vodom i dodajte jednu žlicu kave. Zatim neabrazivnom spužvom nježno istrljajte posudu talogom od sapuna. Dobro isperite i osušite kao i obično.

2. Namočite rešetke za pećnicu i roštilj

Svojstva taloga kave za odmašćivanje i ribanje također olakšavaju čišćenje pećnice i rešetki za roštilj, eliminirajući naslage masnoće i zalijepljenu hranu.

Pomiješajte jednu do dvije žlice kave s toplom vodom, bilo u sudoperu ili u velikoj plastičnoj vrećici, i upotrijebite to kao sredstvo za namakanje kao praktičnu metodu za čišćenje rešetki pećnice i rešetki za roštilj. Nakon 45 minuta namakanja, obrišite naslage spužvom ili isperite vodom.

3. Apsorbirajte neugodne mirise hladnjaka

Čak i najuredniji, dobro održavani hladnjaci mogu s vremena na vrijeme poprimiti neugodan miris, bilo da stara hrana ostane nezamijećena ili dođe do prolijevanja.

Nakon što ste očistili uzrok mirisa, stavite malu zdjelicu ili šalicu kave u hladnjak da upije dugotrajne mirise. Dušik u kavi reagira s ugljikom, neutralizirajući i uklanjajući neugodne mirise.

4. Uklonite mirise iz ruku

Baš kao i kod neugodnih mirisa u hladnjaku, talog kave može pomoći neutralizirati jake mirise hrane poput češnjaka i luka na rukama. Jednostavno protrljajte malu žličicu kave među dlanovima kako biste uklonili neugodne mirise. Kao bonus, talog kave će napraviti nježni piling vaših ruku, uklanjajući mrtvu kožu i čineći ih mekšima.

5. Uklonite ogrebotine s drvenog namještaja i podova

Kada se drveni namještaj ili podovi izgrebu, talog kave se može koristiti za obnavljanje završne obrade.

Napravite gustu pastu tako što ćete talog pomiješati s malom količinom vode ili ulja za kuhanje i nanijeti je na ogrebotine. Nježno ga utrljajte u oštećena područja i ostavite da odstoji 10 do 15 minuta. Zatim obrišite višak ostataka i osušite drvo poliranjem. Ponovite postupak ako je potrebno kako biste potpuno prikrili oštećenje.

6. Zbijte pepeo za lakše čišćenje kamina

Čišćenje kamina je neuredan, frustrirajući posao; čak i najsporije, najmetodičnije lopatanje može ostaviti pepeo i prašinu na sve strane. Kako biste spriječili stvaranje oblaka od pepela i drugih sitnih čestica prilikom lopatanja, prije čišćenja pospite kavu na pepeo. Kava će otežati pepeo, olakšavajući njegovo skupljanje i odlaganje.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?