KORIDOR

Ove godine će izgraditi dionicu Počitelj - Zvirovići

'za unu....11. 08. 2007. autoput zagreb-split kod male kapele/ kolona u smjeru mora snimio: zeljko hladika'
Foto: 'zeljko hladika'
28.01.2014.
u 09:52

- U ovoj će godini biti završeno i pušteno u promet 35 posto cjelokupnog koridora Vc, najavio je Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH

Nakon niza problema koji godinama prate izgradnju autoputa na koridoru Vc, kao što su kašnjenje u donošenju regulacijskih planova, neriješeni imovinskopravni odnosi, parcijalna gradnja, brojne afere tijekom gradnje, bankroti i stečajevi izvođača radova i druge, ove godine je najavljene pojačana izgradnja na projektu nazvanog pokretačem razvoja BiH.

Pojačana izgradnja

- U ovoj će godini biti završeno i pušteno u promet 35 posto cjelokupnog koridora Vc, najavio je Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH. Dakle, već početkom 2015. godine, bh građani će se voziti raznim dionicama koridora u ukupnoj duljini od 102 kilometra autoceste. U ovom trenutku nezaposlenosti, važno je istaknuti da će na toj izgradnji biti angažirano oko pet tisuća bosanskohercegovačkih radnika iz devedeset domaćih kompanija. Planiran je novi investicijski ciklus na dionicama Počitelj - Zvirovići (11 km), Drivuša - Donja Gračanica (9 km), Žepče - Doboj jug (38 km) i Tarčin - Konjic (21 km).

- Radovi teku planiranom dinamikom, bez obzira na vremenske uvjete, jer se radi na objektima na koje niske temperature ne utječu, kao što su tuneli i vijadukti. Zima utječe na radove na samoj trasi, odnosno na asfaltiranje, taj dio posla smo već uglavnom završili, a preostali dijelovi bit će urađeni kad vremenske prilike to dopuste, vjerojatno već u ožujku. Sve aktivnosti koje poduzmemo u 2014. godini usmjerene su ka što bržoj realizaciji najvažnijeg državnog projekta. Autoceste su pokretač razvoja BiH, kazao je Karić, tvrdeći kako je najveći izazov povezivanje bh. gospodarskih središta Mostara, Sarajeva, Bihaća i Tuzle.

Utrostručena cifra

Autocesta na koridoru Vc koji povezuje Budimpeštu i Ploče na dijelu koji prolazi kroz BiH u dužini od 336 kilometara, od čega je kroz FBiH 285 kilometara, mogla bi biti završena 2021. godine. Važno je i naglasiti, prvobitno planirana cifra od oko 2,5 milijardi eura, koja je spominjana na početku gradnje, u najblažem slučaju će se utrostručiti. Predviđaju to i u poduzeću Autoceste FBiH u svom dokumentu o planovima za ovu godinu gdje procjenjuju ukupne troškove na okončanju projekta koridor Vc i na osam milijardi eura!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?