Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Ovakva BiH nije samoodrživa, Herceg-Bosna je putokaz hrvatskim političarima

Herceg Bosna je bila i ostala aktualna, a danas više nego ikada kao trajna inspiracija, zalog i putokaz današnjoj i budućim generacijama hrvatskih političkih predstavnika sve do ostvarenja pune ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH, naglasio je Ljubić.
24. studenoga 2016. u 16:27 0 komentara 603 prikaza
Božo Ljubić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ovakva BiH, konfederalno uređena, s dva entiteta, nije moguća niti samoodrživa. Svatko tko tvrdi drugačije ili je neiskreni politički cinik ili je politička budala – rekao je za “EuroBlic” predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić.

Na upit hoći li i kada HNS izaći sa službenim prijedlogom o uspostavi trećeg entiteta u BiH, Ljubić kaže kako sama činjenica da govore o trećem entitetu kao hrvatskom entitetu implicira na to da su svjesni da su postojeća dva srpski i bošnjački. 

- Zato, nije pravo pitanje kada će HNS izaći s prijedlogom uspostave hrvatskog entiteta već kada će politički predstavnici Srba i Bošnjaka pokazati političku volju da se razgovara o preuređenju BiH koji će omogućiti da se ostvari ravnopravnost tri konstitutivna naroda. Kada se radi o hrvatskom stavu to, između ostalog, podrazumijeva uspostavu federalne jedinice s hrvatskom većinom, što je već odavno prihvaćeno i zapisano u dokumentima HNS-a.

Dodao je kako ovakva BiH nije samoodrživa te je pozdravio prijedloge koji idu ka njenom preuređenju, pod uvjetom da to preuređenje ide za tim da se pozicija tri konstitutivna naroda riješi na jednak tj. simetričan način. U tom kontekstu vidi i poruku vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića koji je izjavio da bi treći entitet trebao zakinuti i dio RS. 

- Vjerujem da je moguće postići dogovor oko razgraničenja tri federalne jedinice pod uvjetom da te federalne jedinice ne smatramo kao isključivo jednonacionalne države. Jasno je da bi u svakoj od njih jedan narod bio relativna ili, pak apsolutna većina i u tome ne vidim problem pod uvjetom da u Ustav uvedemo još jedan koncept, a to je koncept tzv. neteritorijalne autonomije za pripadnike svakog od tri konstitutivna naroda koji će se naći kao manjina u entitetu odnosno federalnoj jedinici hetero etničke većine. To bi omogućilo pripadniku svakog od konstitutivnih naroda da uživa punu konstitutivnost - pravo na rad, obrazovanje na vlastitom jeziku, informiranje, njegovanje kulturnog i nacionalnog identiteta, bez obzira na to u kom entitetu živi, pojasnio je Ljubić. 

Komentirajući postoji li mogućnost „rehabilitacije“ Herceg-Bosne, naglasio je kako je Herceg Bosna svoj puni legitimitet i legalitet potvrdila Washingtonskim sporazumom kada je formirana hrvatsko bošnjačka federacija, te Daytonskim, kada je nastala BiH od Federacije i RS. 

- Tako da je Herceg Bosna bila i ostala aktualna, a danas više nego ikada kao trajna inspiracija, zalog i putokaz današnjoj i budućim generacijama hrvatskih političkih predstavnika sve do ostvarenja pune ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH, naglasio je Ljubić. 

Po njegovim riječima, problem Mostara i Stoca treba gledati u širem kontekstu ambicija velikobošnjačkih nacionalista i unitarista, kao pokušaj ovladavanja prostorom što nije uspjelo tijekom rata. 

- Da je tako, svjedoče prijedlozi koji dolaze s iste strane da se Stolac, i čitav jug Hercegovine, uključujući i Neum, dakle većinski hrvatski prostori, proglase disktriktom. U tom kontekstu treba sagledavati pokušaje da se od Mostara i Stoca kreiraju gradovi slučajevi i da se takvima drže do ostvarenja tih ciljeva. Što se prije oslobode tih iluzija to bolje i za Mostar, Stolac i za BiH u cjelini, tvrdi Božo Ljubić. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.