posavina

Otvoriti vrata zapošljavanju invalida

22.10.2016.
u 10:00

Prema statističkim podacima, danas u Bosni i Hercegovini ima oko 5000 slijepih osoba, odnosno oko 3500 slijepih je u Federaciji BiH.

Kako bi se najšira javnost upoznala s problemima slijepih i slabovidnih osoba te senzibilizirala za njihova veća prava, različitim aktivnostima, osobito na Međunarodni dan bijeloga štapa, pokušavaju podsjetiti da su i oni ravnopravni članovi zajednice.

U Posavskoj županiji djeluje Udruga slijepih i slabovidnih sa sjedištem u Orašju koju vodi Zvonko Baotić. Svoj dan obilježili su dolaskom na misno slavlje u crkvi blaženog Alojzija Stepinca u Orašju koju je predvodio župnik fra Anto Pušeljić.

Organizirano je i zajedničko druženje pod krovom City Inn Centra u Orašju koje već po tradiciji organizira za članove Udruge slijepih i slabovidnih poduzetnik Drago Živković.

- Cilj obilježavanja manifestacije je skrenuti pozornost javnosti na probleme koje imaju slijepi i slabovidni, a oni nisu mali.

Senzibilizirati javnost

Pokušajte barem jedan sat živjeti u tami s povezom oko očiju, a pri tome morate raditi svakodnevne zadaće koje pred vas nametne život.Tada ćete bar malo shvatiti kakvi su problemi s kojima se susreću slijepe osobe, kazuje predsjednik Udruge slijepih i slabovidnih Zvonko Baotić.

Slijepim osobama moderna tehnologija uvelike olakšava život, ali bez obzira na suvremena poboljšanja, postoje specifične potrebe koje se mogu rješavati samo pomaganjem svakom pojedincu koji je pogođen tom vrstom invaliditeta.

Na ispitu humanosti

Udruga slijepih i slabovidnih u Posavskoj županiji ima oko 140 članova.

Jedna je stalno zaposlena osoba zahvaljujući Federalnom fondu za rehabilitaciju osoba s invaliditetom. Iz Udruge osobito apeliraju na posavske poduzetnike da zapošljavaju invalidne osobu u skladu s njihovim mogućnostima i ako imaju potrebe za takvim radom.

- Taj način zapošljavanja apsolutno ne opterećuje tvrtku, a donosi toliko dobrote i humanosti, zaključuje Baotić.

Poduzetnici i ustanove ipak još uvijek imaju određenih barijera i predrasuda prema takvom zapošljavanju.

Primjer slijepe mlade djevojke Adrijane iz Orašja to potvrđuje.

Naime, Adrijana je premostila barijeru sljepoće i završila čak dvije srednje škole koje joj pružaju osnove raditi u sustavu PTT-a ili pak zdravstvu.

Unatoč tomu, još uvijek čeka na posao. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije