Trgovinski rat

Otvoreno se poziva na bojkot roba i kompanija iz Hrvatske u BiH

04.09.2015.
u 06:30

Proizvođači grožda, smokava, breskvi na gubitku zbog neusklađivanja dokumenata SSP-a s EU

Bojkot hrvatskih proizvoda i kompanija - naziv je grupe na društvenoj mreži Facebook koja je vrlo brzo prikupila 5400 onih koji se slažu s tom inicijativom nakon što je eskalirao sukob dviju zemalja zbog hrvatskog protivljenja izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u Europsku uniju, piše Večernji list. Iako je hrvatski prigovor stigao u posljednji trenutak i vrlo teško će biti održiv jer su se sve ostale zemlje EU usuglasile s mjerom da se BiH dopusti izvoz mlijeka iako ovdje nije uspostavljen lanac sigurnosti proizvodnje.

BiH popravila status

Otkako je Hrvatska ušla u Europsku uniju 1. srpnja 2013. godine, Bosna i Hercegovina je za stotine milijuna maraka smanjila vanjskotrgovinski deficit prema Hrvatskoj i ta informacija nikako ne dolazi do ušiju bosanskohercegovačke javnosti. Uporno se plasira teza kako Hrvatska ucjenjuje BiH, a pozadinski razlog ovakvog spinovanja i pokušaja da se sve predstavi vrhunskim domoljubljem jeste da se zatvaranjem vrata Hrvatskoj otvorio prostor Srbiji koja je prema BiH povećala suficit za više od 300 milijuna samo u jednoj godini. 
Unatoč tome, putem društvenih mreža, ali i na portalima i internetskim forumima započeo je obračun s 'Hrvatima', ali ovoga puta s druge strane granice, dok su ovoga puta Hrvati s ove strane državne granice 'good guys'.

Prekrižena je crvenim znakom zabrane hrvatska zastava na kojoj piše 'Bojkot hrvatskih proizvoda i kompanija', a u objavama se ističu otvoreni pozivi na bojkot pa čak i ulazak u trgovine Konzuma. Prekriženi su i Vegeta, proizvodi Cekina, pa čak i Evina skuša u ulju iako u BiH izuzev tek malih količina ribe iz Neuma, nema ni teoretske mogućnosti za ova proizvode.

Dobri i loši Hrvati

"Ova stranica nema cilj širenja mržnje prema Hrvatima! BiH ima više od 500.000 nezaposlenih, a uvozimo 80% hrane. Ovdje se ne radi o mržnji prema Hrvatima, nego o borbi za opstanak svih naroda u BiH, o borbi za zadržavanje postojećih radnih mjesta, o borbi za očuvanje ruralne populacije koja ja glavni proizvođač hrane", jedna je od objava autora Facebook stranice koji upozorava i da je Mljekara iz Livna ugrožena mjerama iz Hrvatske. 
Hrvatska je s potezom oko zabrane uvoza mlijeka u EU pokušala inicirati i izmjenu trgovinskog sporazuma definiranog unutar SSP-a, a koji bi u značajnoj mjeri bio značajan za hrvatske proizvođače u BiH koji nisu samo vezani uz mlijeko. Naime, u tome slučaju povratka tradicionalne trgovine i bh. strana bi dobila određene pogodnosti koje bi bile jako značajne za, primjerice, proizvođače svježeg voća i povrća u dolini Neretve i općenito Hercegovini. U ovome slučaju u najvećem broju se radi o Hrvatima i izvozu koji je oko 9 milijuna maraka godišnje. Sada je aktualan izvoz stolnog grožđa, smokava, breskvi, nektarina..., no zbog nameta uvoznih carina, ovi proizvodi iz Hercegovine uopće nisu konkurentni u Europskoj uniji. Oko toga Ministarstvo vanjske trgovine do sada nije ništa poduzelo.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
10:49 04.09.2015.

Činjenicaje da hrvatski političari šute na ova sva aktualna događanja, a takodjer je činjenica da trpimo posljedice ovakve odluke RH. e sad sto svi sute ili nisu poduzeli nista da se to rijesi je drugi par opanaka...

CO
cope
17:45 04.09.2015.

Ovaj Lazanski bas dobro pise, ili sam pogrijesio mozda je on novinar Djogo.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije