Otrovne biljke u našem okruženju: Kako da spriječimo ili prepoznamo trovanje?

02.04.2023.
u 12:21

Svake godine u proljeće kada sve procvjeta, nerijetko se dogodi da neiskusni berači, sakupljajući biljaka iz prirode, zamjene ljekovite ili čak jestive vrste otrovnim. Također, u prirodi i vrtovima često možemo naići na biljke čiji plodovi i cvjetovi bojom i oblikom privlače pažnju. 

Svojim primamljivim izgledom, biljke su pravi mamac za djecu da ih čupkaju, dodiruju, grickaju, što može ozbiljno ugroziti zdravlje, pa i život djeteta. Upravo zato, otrovno bilje se ne bi trebalo uzgajati tamo gdje pretežno borave djeca, u dječjim vrtićima, predškolskim i školskim objektima.

Imajte na umu da…

Nemaju sve otrovne biljke podjednak stupanj toksičnosti. On, prije svega, ovisi od vrste i intenziteta aktivnih supstanci biljke (doza čini otrov). Prisustvo otrovnih materija nije ujednačeno u cijeloj biljci – one su obično lokalizirane u određenim dijelovima biljke (listu, plodu, korenu), dok ih u ostalim nema.

Primjera radi, drvo tise je cijelo otrovno, dok kod bagrema ima toksičnih supstanci u cijeloj biljci osim u cvijetu.

Ukoliko se progutaju biljke koje sadrže otrovne sastojke, može doći do teških trovanja koja bez stručne i blagovremene pomoći, mogu dovesti i do smrtnog ishoda. Ohrabruje činjenica da je zastupljenost ovakvih biljaka relativno mala, odnosno mnogo je više biljaka koje sadrže otrovne sastojke koji su, ipak, manje toksični, pa su i biljke manje opasne.

Na koji način dolazi do trovanja?

Trovanje najčešće nastaje slučajno, iz neopreznosti ili neznanja, zamjenom neotrovnih biljaka onima koje su toksične. Najosetljivija su djeca i kućni ljubimci, uslijed svoje radoznalosti.

Koji su najčešći simptomi trovanja biljkama?

Biljke koje sadrže kemijske supstance (tzv. alkaloide), ukoliko se unesu u organizam dovode do osipa, alergijskih reakcija, bolova u trbuhu, povraćanja, dijareje i ozbiljnih problema sa srcem i disanjem.

Nastale reakcije mogu biti slabijeg ili jačeg intenziteta, ovisno od puta unošenja i količine biljke koju je osoba unijela u organizam. Mogu se unijeti gutanjem, udisanjem ili preko kože, direktnim kontaktom s biljkom.

Prepoznavanke otrovnih biljaka

Otrovne biljke nemaju neke posebno vidljive karakteristike pa samim tim ne postoji ni neki univerzalni način za njihovo prepoznavanje. Neophodno je posjedovati bar osnovno znanje o izgledu pojedinih biljaka i njihovim karakteristikama.

Oleander

Oleander se zbog ljepote svojih cvjetova često može vidjeti u mnogim vrtovima, parkovima i na terasama. Međutim, ova biljka je izuzetno otrovna i može izazvati veoma teška trovanja.

Schutterstock

Sadrži toksine koji izazivaju poremećaje u srčanom ritmu i cirkulaciji krvi. Otrovni su mu korijen i listovi. Gutanje samo jednog lista može biti smrtonosno!

Fikus

Kod fikusa je otrovan list i on može izazvati iritaciju na koži, peckanje i svrab. Ukoliko se proguta dio lista fikusa može nastati peckanje u grlu i otežano disanje.

Shutterstock

Rodendron

Rodendron sa svojim cvetovima bijele, plave ili crvene boje je izuzetno privlačan, naročito djeci. Međutim, kod ove biljke svaki je dio otrovan, a naročito listovi. U slučaju trovanja javiće se peckanje u grlu, mučnina i bolovi/grčevi u trbuhu.

Shutterstock

Đurđica

Đurđica raste u šumama, ali se često sadi i u parkovima i vrtovima kao ukrasna biljka jer lijepo izgleda i ugodno miriše. Cvjeta od početka proljeća do kasne jeseni.

Međutim, cijela biljka je otrovna, i ukoliko netko proguta i najmanji djelić ove biljke, on može osjetiti mučninu, vrtoglavicu, bolove u trbuhu, dobiti proljev, grčeve. Shodno tome svatko tko dođe u dodir s ovom biljkom, naročito s njenim cvjetom, treba odmah oprati ruke.

Shutterstock

Narcis

Narcis je višegodišnja biljka i jedan od vjesnika proljeća. Postoji više vrsta ovog cvijeća, ali je najpoznatiji bijeli narcis. Ako se proguta lukovica ove biljke, dolazi do grčeva, dijareje i povraćanja.

Propratni simptomi su glavobolja, mišićna slabost i zamućen vid. Čak i samo mirisanje može dovesti glavobolje i mučnine, naročito kod djece.

Shutterstock

Glicinija

Cvjeta u proljeće i često se mogu vidjeti čitave zgrade obrasle u ovu biljku. Karakteristična je po svojim grozdastim mirisnim cvjetovima, bijele, ljubičaste ili roze boje. Cijela biljka je otrovna i može uzrokovati vrtoglavicu i jake tegobe u trbuhu.

Shutterstock

Hortenzija

Hortenzija cvjeta od ranog proljeća do kraja jeseni. Odlikuje se velikim cvjetovima živih boja – bijele, roze, crvene, plave i ljubičaste i obično se uzgaja na terasama i u vrtovima. Spada u veoma otrovne biljke. Ubrzo nakon gutanja, javlja se osip i svrab kože, otoci, mučnina, pojačano znojenje.

Shutterstock

Kako da sprječite trovanje biljkama?

– Najbolje bi bilo da ukrasne biljke ne držite u kući.
– Ukoliko ne želite da se odreknete zelenila u kući, potrudite se da biljke sklonite van domašaja djece i kućnih ljubimaca

– Prilikom kupovine biljke raspitajte se kod prodavca da je li neki njen dio potencijalno otrovan
– Pogledajte naljepnicu ili etiketu na biljci kada je kupujete – na njoj je često napisano upozorenje o toksičnosti i neželjenim efektima kontakta s njom.
– Prilikom obavljanja poslova u vrtu uvijek nosite rukavice, kako biste izbjegli direktan kontakt dijelova biljke s kožom
– Sadnice ili sasječe delove biljke sklonite van domašaja dece i ljubimaca.

– Kada ste u prirodi jedite samo poznate biljke – ne konzumirajte nešto ako niste sigurni, jer mnoge otrovne bobice liče na poslastice koje volimo, poput borovnica i sl.
– Nemojte eksperimentirati i piti čajeve od nepoznatih biljaka
– Naučite djecu da se sa biljkama ne igraju, ne stavljaju ih u usta ili trljaju oči rukama kojima su dotakli biljku
– Poslije kontakta s biljkama uvijek detaljno operite ruke i sebi i djetetu

Šta da radite ukoliko ste došli u kontakt s potencijalno otrovnom biljkom?

Ponekad je dovoljno samo ispiranje dijela tijela koji je došao u kontakt s biljkom hladnom vodom ili davanje aktivnog ugljena nakon neposrednog kontakta s biljkom, ukoliko je došlo do unosa biljke u organizam, ali, s obzirom da često ne možete biti sigurni koliku ste količinu biljke unijeli ili udahnuli, najbolje je da odmah odete kod liječnika ili pozovete hitnu pomoć ukoliko su se simptomi već pojavili.

Veoma je važno da liječniku kažete što više informacija – koja je biljka u pitanju, koliku količinu ste pojeli i kakvo je trenutno stanje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?