banja luka

Otpočela vojna vježba ”Regex 16” uz sudjelovanje oko 1.000 vojnika iz više od deset država

vježba
24.10.2016.
u 17:01

Ministarstvo obrane BiH i Oružane snage BiH domaćini su i organizatori međunarodne vojne vježbe ”REGEX 16“ koja je otpočela danas na lokaciji vojarne ”Kozara“ i vojnom poligonu ”Manjača“ u Banja Luci, a koja će trajati do 27. listopada 2016. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Cilj vježbe je obuka i unapređenje operativnih sposobnosti zapovjedništava i postrojbi kako zemlje domaćina tako i partnerskih zemalja u planiranju i izvršenju akcije podrške miru u realnom vremenu i multinacionalnom okruženju.

Planom vježbe predviđena je aktivnost provjere primjenjivosti doktrinarnih publikacija koje reguliraju i podržavaju kolektivnu obuku i proces planiranja vježbi, kao i jačanja regionalne suradnje, mira i stabilnosti.

Na vježbi “REGEX 16” u Bosni i Hercegovini, učešće će uzeti zemlje članice iz raznih programa partnerske suradnje s NATO i to PfP: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Republika Makedonija, Srbija, Ukrajina, Gruzija, Jermenija, Mediteranski dijalog (MD): Jordan, Tunis, Istanbulska inicijativa za suradnjom (ICI): Ujedinjeni Arapski Emirati, Partneri diljem svijeta (PatG): Pakistan te EUFOR.

U procesu planiranja vježbe značajnu ulogu imalo je zapovjedništvo NATO-a – JFC (Joint Force Command) iz Napulja angažiranjem svojih eksperata, ali i svojih predstavnika iz NATO stožera u Sarajevu koji su tijekom pripreme vježbe svojom savjetodavnom ulogom pomogli uspješno implementirati doktrinarnu NATO publikaciju za organiziranje vježbi i provođenje kolektivne obuke.

Činjenica da je domaćinstvo ove vježbe povjereno Oružanim snagama BiH uz prisustvo preko 1.000 vojnika iz više od deset zemalja govori o njenoj važnosti i značaju, ali i o svojevrsnom priznanju Ministarstvu obrane i Oružanim snagama BiH na dostignućima u procesu približavanja euro-atlanskim asocijacijama i institucijama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?