Znanstvenici tvrde

Otkriven "centar za zlo" u mozgu

mozak
11.03.2016.
u 18:21

Znanstvenici su otkrili "centar za zlo" u mozgu, koji potiče nasilno ponašanje s predumišljajem. Ljudi, ali i životinje, ponekad djeluju zlobno i kada nisu isprovocirani, pa maltretiraju druge bez nekog posebnog motiva ili opravdanja.

Tijekom istraživanja na miševima, znanstvenici su usadili elektrode u mozgove mužjaka kojima je pružana mogućnost da napadaju slabije. Dva miša su stavljana u istu komoru, ali su bili odvojeni pregradom koja je imala dvije male rupice kroz koje bi jači miševi mogli nanjušiti suparnika. 

Onda bi znanstvenici uklonili prepreku ili je ostavili na mjestu, tako da su se vremenom miševi naučili koja im rupa omogućava napad na slabijeg miša. 

Nakon što je proces učenja završen, neki miševi počeli su pokazivati jasno preferiranje "borbene rupe", dok drugi nisu, što je znanstvenicima omogućilo da identificiraju koji su miševi prirodno motivirani za borbu, a koji nisu. 

Promatrajući agresivne miševe, otkrili su da se aktivnost u moždanoj regiji ventromedijalnog hipotalamusa pojačavala kada su odlučivali koju rupu da izaberu. Zbog toga znanstvenici smatraju da bi baš ta regija mozga mogla imati ključnu ulogu u motivaciji za neprovociranu agresiju. 

Da bi testirali tu teoriju odlučili su provjeriti kako na to područje mozga djeluje prestanak naučene povezanosti između određene rupe za njušenje i prilike za napad na slabijeg suparnika.  U skladu s tim, prestali su omogućavati miševima da se bore, bez obzira na to koju rupu odabrali, sve dok se povezanost nije izgubila. 

I nakon toga, kao i i prije, primijećena je povećana aktivnost u ventromedijalnom hipotalamusu. Ta otkrića ukazuju na to da ova moždana regija stvarno igra glavnu ulogu u neprovociranom nasilnom ponašanju. 

Komentirajući otkriće, znanstvenik Davin Lee objašnjava da bi informacije do kojih je istraživanje došlo mogle voditi ka daljnjim istraživanjima agresivnih impulsa, prenose znanstveni portali. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?