stručnjaci potvrdili

Otkriće kod Travnika: Mještanin slučajno otkrio ostatke posuđa iz predrimskog razdoblja

otkriće kod Travnika
N1
08.01.2024.
u 17:34

Dijelove keramike slučajno je pronašao mještanin Sead Muslimović, u jednoj od svojih svakodnevnih šetnji ovim područjem.

Na Gradini, u okolini Travnika, pronađeni su keramički ostaci iz predrimskog razdoblja. Pronašao ih je mještanin, sasvim slučajno, u šetnji šumom, da bi potom stručnjaci potvrdili kako se radi o vrlo reprezentativnim ulomcima iz metalnog doba.

Na šumskom putu na lokalitetu Gradina, nadomak sela Turići, (općina Travnik) koji je zbog prorjeđivanja vještački podignute visoke šume izgrađen prije dvije godine, nedavno su pronađeni ulomci keramike iz predrimskog doba.

Dijelove keramike slučajno je pronašao mještanin Sead Muslimović, u jednoj od svojih svakodnevnih šetnji ovim područjem.

Muslimović je pojasnio kako je došlo do nesvakidašnjeg otkrića. Ono je, možda, uslijedilo slučajno, ali zasigurno je u svemu pomogla i velika doza Muslimovićeve znatiželje, javlja N1.

“Naišao sam ovuda, nešto mi je zapelo za oko, struktura zemljišta. Štapom koji nosim sam pročačako, ispali su fragmenti keramike i što me iznenadilo – malo sam više pročačakao i dalje ispadaju”, naveo je pokazujući zadovoljno na okolni prostor i detalje svoga otkrića.

Muslimović svom otkriću u prvi mah nije pridao veliki značaj, no njega je vrlo brzo potvrdila riječ struke.

Adnan Busuladžić, profesor na odsjeku za arheologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, pojasnio je da pronađeni ulomci determiniraju u razdoblje metalnog doba, ili točnije brončanog i dijelom željeznog doba.

Nalazište turbetske Gradine u selu Turići, zabilježeno je u Arheološkom Leksikonu Bosne i Hercegovine pod brojem 78, no lokalitet je do sada neistražen, tvrdi profesor Busuladžić.

Potvrđuje ovo i Aziz Ćatić, direktor Zavoda za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu kulturno-povjesnog naslijeđa Srednjobosanske županije, koji kaže kako na ovom lokalitetu nije bilo arheoloških istraživanja. Svi očekuju da će se nakon otkrivanja ulomaka keramike, ovaj lokalitet istražiti.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije