Potpisani prvi ugovori

Otklonjena pravna nesigurnost korisnika stanova iz kategorije obitelji poginulih i RVI

07.01.2022.
u 16:35

Nakon višegodišnjih aktivnosti u iznalaženju zakonske podloge Ministarstvo za pitanja branitelja HNŽ potpisalo je prve Ugovore o kupoprodaji nekretnina sa korisnicima stanova iz kategorije obitelji poginulih i RVI, čime je uklonjena pravna nesigurnost dosadašnjih korisnika stanova. 
Naime, dodijeljeni stanovi za korištenje braniteljskoj populaciji, koji su građeni od 2006. godine, te dodijeljeni na korištenje 2010. godine – a riječ je o objektu Orca, bili su pod pravnom zaprekom u prenošenju nekretnina na korisnike. 

Pravni temelj je definiran donošenjem Zakona u 2018. i Pravilnika o ostvarivanju prava o stambenom zbrinjavanju, kojim se stekla mogućnost za prodaju stanova braniteljima po povoljnim uvjetima. U pripremi ovih radnji izrađen je Elaborat sa obračunom novonastale vrijednosti za upis stanova Ministarstva za pitanja branitelja HNŽ u Glavnu knjigu stalnih sredstava koja se vodi u Ministarstvu financija HNŽ. Po zaprimljenim zahtjevima sa tehnički ispunjenim uvjetima, uz notarsku obradu, ugovori su upućeni na suglasnost pravobranitelju i Vladi HNŽ. 
Odlukom Vlade HNŽ na sjednici 29. prosinca 2021. godine dana je suglasnost na potpisivanje ugovora sa korisnicima o kupoprodaji devet stanova u vlasništvu Ministarstva za pitanja branitelja, što je učinjeno 31. prosinca uz novogodišnju čestitku, te je riješena prva grupa zahtjeva branitelja koji su stekli uvjete i otklonjena pravna nesigurnost u kojoj su se nalazili posljednjih deset godina. 

Ministarstvo za pitanja branitelja HNŽ kontinuirano radi na rješavanju još 43 pristigla zahtjeva korisnika stanova objekta Orka. Također, radi se na pripremi pravne podloge za rješavanje 30 stanova u zgradi JOT i deset pojedinačnih stanova u drugim zgradama u Mostaru dodijeljenih na korištenje braniteljskoj kategoriji. Tim se stvaraju uvjeti za potpisivanje slijedeće grupe ugovora o kupoprodaji nekretnina i konačno uklanjanja pravne nesigurnosti dosadašnjih korisnika stanova.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije