Podmilačje

Oštećenje na cesti Jajce - Banja Luka još nije sanirano

17.03.2016.
u 09:00

Fra Ilija Stipić, župnik i čuvar svetišta sv. Ive u Podmilačju u općini Jajce, ponovno se obratio mjerodavnima i ukazao na jedan problem koji traje već duže vrijeme, a tiče se ne samo njegove župe nego znatno šire društvene i državne zajednice. Riječ je o oštećenju dijela magistralne ceste M-16 Jajce - Banja Luka, u naselju Lučina nedaleko od Jajca i Podmilačja, koje je nastalo prije dvije i pol godine uslijed stvaranja klizišta. Cesta je u duljini oko 40 m propala nekoliko metara u dubinu, nakon toga je taj dio nasut pijeskom i tako stoji i sada. Zbog toga je promet usporen i opasan za sigurnost putnika, odvija se jednim trakom s privremenom prometnom signalizacijom, vozila moraju gotovo stati i onda lagano prijeći sporni dio. Na to je javno ukazao podmilački župnik fra Ilija Stipić još prošle godine, kada je 11. svibnja uputio zamolbu za hitnu sanaciju tog oštećenja i uputio je JP Ceste Federacije BiH, Federalnom ministarstvu prometa i veza Mostar, Direkciji za ceste SBŽ i Općini Jajce. No, do danas nije dobio nikakav odgovor i fra Ilija je 1. ožujka ove godine ponovno poslao svoju zamolbu na iste adrese, ali i na još nekoliko novih: visokom predstavniku za BiH, svim predstavnicima crkvenih zajednica u BiH, premijeru BiH (predsjedatelju Vijeća ministara BiH), premijeru FBiH, Predsjedništvu BiH i OESS-u.

- Gospodo, zar vas ne peče savjest za uzimanje poreza za ceste od onih kojima vraćate smrt na cesti. Ovo je prometnica i onako opasna i frekventna na putu od Sarajeva do Banje Luke, isto tako od Splita do Banje Luke. I ove godine, potaknut brigom oko organizacije proslave svetkovine svetoga Ive 23. i 24. lipnja, kada dolazi veliki broj vjernika s osobnim vozilima kao i autobusima, a i pješice, ako bi se trenutačno stanje zadržalo, upozoravam da će nastati kaos u prometu kao i prošlih godina. Ponovno, također želim napomenuti da su naši hodočasnici ujedno i porezni obveznici, iz čega proizlazi njihovo pravo na sigurno korištenje javnih cesta, za koje ste vi odgovorni, kako bismo izbjegli neželjene posljedice za sigurnost putnika”, piše, uz ostalo, u svojoj zamolbi fra Ilija Stipić, župnik i čuvar svetišta sv. Ive u Podmilačju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije