OTIMANJE PRAVA

Oštećeni stradalnici HVO-a mogli bi čekati pravdu čak i 7 godina

sudnica čekić
Band Photo / Pixsell
07.11.2013.
u 10:26

Federalna vlast je vrlo perfidno u Zakonu o provedbi kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite propisala da upravne sporove po ovom zakonu vodi Vrhovni sud FBiH

Veliki broj ratnih stradalnika kojima su oduzeta prava u reviziji koju je vodilo Ministarstvo za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Federacije BiH na čelu s ministrom Zukanom Helezom mogli bi i do sedam godina čekati na pravdu. Federalna vlast je vrlo perfidno u Zakonu o provedbi kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite propisala da upravne sporove po ovom zakonu vodi Vrhovni sud FBiH.

Dugotrajni procesi

Ovaj sud kadrovski i logistički nije u stanju brzo odgovoriti na tisuće tužbi koje branitelji i drugi korisnici koji su u reviziji ostali bez prava, podnose protiv takvih odluka. Logična je posljedica takve situacije dugotrajno odlučivanje o tužbama, kojih je pred Vrhovnim sudom skoro 4000, od čega se najveći broj odnosi upravo na reviziju braniteljsko-invalidskih prava. Predsjednik Vrhovnog suda Federacije BiH Amir Jaganjac kaže da je trebalo poštivati Zakon o upravnim sporovima, koji kaže da u prvostupanjskom postupku upravne sporove sude županijski sudovi, a ne Vrhovni sud, kako je to federalna vlast predvidjela u kontroverznom zakonu o reviziji. Da je federalna vlast poštivala Zakon o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH i prije usvajanja zakona o reviziji dostavila ga na mišljenje Vijeću, tada bi im se sigurno ukazalo na ovu nelogičnost. - Vlada Federacije BiH, međutim, taj zakon prije usvajanja nije dostavila Vijeću, jer znaju da VSTV to ne bi odobrio. Svjesno se ide na to da se manipulira s nečim što se ne može sankcionirati. Posljedica takvog ponašanja je da mi odjednom dobivamo tisuće predmeta za koje nismo ekipirani - ističe Jaganjac. Upozorava da se sadašnjim priljevom tužbi na Vrhovnom sudu mjesečno može riješiti do 80 predmeta, što znači da će neki od njih biti okončani za više od pet godina.

Ogroman problem

- Statistika pokazuje da 20 do 30 posto predmeta bude riješeno u korist onoga tko se žali u upravnom sporu. Ako ti ljudi donošenjem rješenja tijela uprave gube pravo na određenu financijsku naknadu i ako budu čekali pet do sedam godina da mi riješimo njegov predmet, jasno je o kako je velikom problemu riječ, upozorava prvi čovjek Vrhovnog suda Federacije BiH. Rješenje vidi u poštivanju temeljnog i sustavnog Zakona u upravnim sporovima, odnosno prepuštanju svih tužbi vezanih uz braniteljsku reviziju županijskim sudovima. Drugo rješenje je da se utemelji upravni sud, ali to za sobom povlači financijska i druga pitanja.

Slično je i s eventualnim povećanjem broja sudaca i pratećeg osoblja u Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije