pripazite se

Osobe s ovim zdravstvenim problemima mogu imati teže simptome korone

koronavirus
Bodo Schackow/DPA/PIXSELL
04.03.2021.
u 08:15

Rizik od razvoja težeg oblika bolesti veći je kod starijih osoba, ali i kod onih osoba koje imaju određene zdravstvene probleme, bez obzira na dob. Slično je i s nekim drugim respiratornim bolestima, poput gripe.

Postojeći zdravstveni problemi, poput bolesti srca i pluća, mogu povećati rizik od razvoja težih simptoma kod osoba koje se zaraze koronavirusom.

Simptomi koronavirusa mogu se razlikovati od osobe do osobe. Koronavirus kod nekih ne uzrokuje nikakve simptome, a kod drugih izaziva težu kliničku sliku zbog koje trebaju i hospitalizaciju.

Rizik od razvoja težeg oblika bolesti veći je kod starijih osoba, ali i kod onih osoba koje imaju određene zdravstvene probleme, bez obzira na dob. Slično je i s nekim drugim respiratornim bolestima, poput gripe.

Klinika Mayo navela je nekoliko osnovnih zdravstvenih problema koji predstavljaju rizik od razvoja težih simptoma, prenosi N1. 

Problemi s plućima

Covid-19 napada pluća, a veća je vjerojatnost da će se razviti ozbiljni simptomi bolesti ako osoba ima već neke postojeće probleme s plućima. To uključuje kroničnu opstruktivnu plućnu bolest, rak pluća, cističnu fibrozu, fibrozu pluća te umjereni ili teški oblik astme.

Iako neki lijekovi koji pomažu kod ovih problema mogu oslabiti imunološki sustav, važno je i dalje uzimati lijekove kako bi simptomi ostali pod kontrolom. Astmatičari bi trebali pokušati izbjegavati one stvari koje im pogoršavaju astmu, a to ovisi od osobe do osobe. Neki od uzroka mogu biti pelud, grinje, duhanski dim. Treba napomenuti da pušenje također može uzrokovati astmu, što može dodatno oštetiti pluća i utjecati na imunološki sustav, što povećava rizik od razvoja komplikacija koje su povezane s covidom-19.

Bolesti srca, dijabetes i pretilost

Kod osoba s nekoliko kroničnih bolesti veća je vjerojatnost za razvoj težih simptoma ako se zaraze koronavirusom. Te bolesti uključuju dijabetes tipa 2, pretilost te ozbiljne bolesti srca. Osim toga, visok krvni tlak i dijabetes tipa 1 također mogu povećati rizik za razvoj težih simptoma.

Pretilost i dijabetes smanjuju učinkovitost imunološkog sustava, a dijabetes i inače povećava rizik od infekcija. Savjetuje se da osobe koje pate od ovih bolesti i dalj uzimaju svoje lijekove te da pokušavaju održavati razinu šećera u krvi pod kontrolom. Rizik od ozbiljnih bolesti veći je ako osoba ima i srčane bolesti kao što su kardiomiopatija, plućna hipertenzija, urođena bolest srca, zatajenje srca ili bolest koronarnih arterija. Te osobe trebaju nastaviti uzimati lijekove prema točno propisanim uputama.

Rak i bolesti krvi

Osobe koje imaju rak ili bolest krvi izloženi su većem riziku od razvoja težih simptoma ako se zaraze koronavirusom. Te bolesti uključuju i anemiju srpastih stanica i talasemiju. Riječ je o nasljednim poremećajima u krvi koji mogu izazvati teže simptome kod oboljelih od covida-19.

Oslabljeni imunološki sustav

Jak imunološki sustav može se boriti protiv patogena koji uzrokuju bolesti, ali određene stvari mogu oslabiti imunološki sustav. To uključuje transplantaciju organa, liječenje raka, HIV/AIDS te dugotrajna konzumacija lijekova koji mogu oslabiti imunološki sustav.

Kronična bolest bubrega ili jetre

Osobe s ovim stanjima također su izložene većem riziku od razvoja težih simptoma ako se osoba zarazi koronavirusom.

Starije osobe

Pokazalo se da covid-19 jako pogađa osobe starije životne dobi, a rizik od razvoja opasnih simptoma povećava se s godinama. Osobe starije od 85 godina imaju najveći rizik od razvoja teških simptoma, a rizik je još veći kod starijih osoba s komorbiditetima.

Kako se zaštiti?

Da biste se zaštitili od zaraze koronavirusom, pridržavajte se propisanih epidemioloških mjera, a to uključuje nošenje maske, održavanje distance i redovito pranje ruku. Osim toga. trebali biste izbjegavati velika okupljanja. Ako imate neke simptome bolesti, trebali biste ostati doma. Uz to, redovito dezinficirajte površine koje se često dodiruju, a to su kvake, prekidači za svjetlo, mobitel itd.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?