Nova industrija u BiH

Osnovana tvrtka koja će proizvoditi respiratore za svjetsko tržište

20.12.2020.
u 17:54

"TMD Medical Components and Devices", naziv je tvrtke za razvoj i proizvodnju medicinske opreme koja je osnovana u Gradačcu, a polovinom iduće godine trebala bi pokrenuti proizvodnju u potpunosti funkcionalnog prvog bh. respiratora.

Uz pomoć medicinskih profesionalaca iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, tim stručnjaka kompanije TMD Group iz Gradačca prije osam mjeseci je izradio prototip prvog bh. respiratora koji predstavlja potporu u vještačkom disanju teško oboljelih pacijenata.

Nakon prolaska kroz proces redizajniranja ovaj prototip je upućen na testiranje u Centar za testiranje i evaluaciju medicinskih uređaja (MD-TEC) u Velikoj Britaniji.

U nalazu stručnjaka koji su radili na testiranju prototipa navedeno je da ovaj uređaj postiže visoka razina funkcionalnost u intenzivnoj njezi te je shodno tome omogućen njegov dalji razvoj, uz kliničko ispitivanje i certificiranje komponenti.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, paralelno s testiranjem uređaja u Velikoj Britaniji u Gradačcu je u grupaciji TMD osnovana još jedna tvrtka, odnosno TMD Medical Components and Devices, a koja će se baviti razvojem i proizvodnjom medicinske opreme, prenosi Klix.ba. 

"Certifikat iz Velike Britanije predstavlja glavninu od 80 posto posla, a nama je sada u tijeku certificiranje pojedinih komponenti koje smo izradili, uz certificiranje same firme, ljudi i opreme. Uvjeti za proizvodnju medicinske opreme su specifični, a mi trenutno osiguravamo standarde koji su nam potrebni u toj industriji. Očekujem da će u prvoj polovini iduće godine to sve biti završeno te da ćemo pokrenuti proizvodnju", kazao je za Klix.ba Adem Hanić, direktor TMD Groupa.

Certifikat koji je stigao iz Velike Britanije dokaz je da Bosna i Hercegovina ima stručnjake koji mogu proizvoditi visokosofisticirane uređaje, pa čak i najsloženije medicinske mašine, poput respiratora za umjetnu ventilaciju.

Osim respiratora, Hanić nam kaže da će se nova tvrtka baviti i razvojem te proizvodnjom drugih medicinskih uređaja i opreme, poput oksigenatora, elektromehaničkih kreveta, kiruških noževa, određenih pomagala i slično.

"S ovim se otvara pokretanje potpuno nove grane u industriji u BiH koja dosad nije postojala i mi smo na to ponosni. Sigurni smo da će nova firma biti prepoznatljiva, ne samo u BiH, već u cijelom svijetu te da će na svakom proizvodi pisati 'Made in BiH'", navodi Hanić.
Prioritete u formiranju proizvodnog asortimana medicinskih uređaja određuje tim eksperata iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli.

"Respirator je jedan od najsloženijih uređaja i on je dokaz da mi možemo proizvoditi i sve manje zahtjevne medicinske uređaja i opremu", dodao je Hanić.

Kako bi se i u Bosni i Hercegovini mogla vršiti kompleksnija klinička ispitivanja medicinskih uređaja uskoro će biti potpisan zajednički ugovor o suradnji između Kliničkog centra u Velikoj Britaniji, Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli i TMD-a. Ovaj dokument će dovesti do toga da će se uređaji moći ispitivati u tuzlanskom kliničkom centru.

"To također otvara ogromne saradnje između kliničkih centara dvije države, a u cijeloj ovoj priči od izrade respiratora do danas veliku podršku su dali veleposlanik Velike Britanije u BiH Matthew Field i veleposlanik BiH u Velikoj Britaniji Vanja Filipović, koji su koordinirali proces certifikacije. Siguran sam da će dva zdravstvena sustava u budućnosti naći daleko veće mogućnosti i prostor za zajedničke projekte i saradnju", nastavlja Hanić.

Kompanija TMD Medical Components and Devices sa svojim asortimanom će se bazirati na evropsko i svjetsko tržište gdje planiraju plasirati repiratore, ali i svu ostalu medicinsku opremu i uređaje.

"Nama se ne bi isplatilo razvijati ovako skupe i zahtjevne projekte samo za bh. tržište. Mi jednostavno moramo biti zastupljeni na svjetskom tržištu", naglasio je Hanić, izrazivši nadu da će država BiH prepoznati značaj ovih projekata.

Cijena respiratora, kao prvog uređaja koji će u potpuno funkcionalnom stanju i sa svim potrebnim certifikatima biti plasiran na tržište, još uvijek nije formirana, ali Hanić navodi da su u svemu tome parametri jasni.

"S istim kvalitetom uklopit ćemo se u cijene koje su na svjetskom tržištu. Ono što znam, u normalnim vremenima, izvan kriznih situacija, cijena jednog respiratora, u ovisnosti od kvaliteta, se kreće od 30 tisuća konvertibilnih maraka do 30 tisuća eura", dodao je Hanić.

Prije osnivanja tvrtke za razvoj i proizvodnju medicinske opreme TMD Group je u svojoj grupaciji imao četiri firme i to Kovgrad, TMD Mibo, TMD Automotive i UTL. U potpunosti su izvozno orijentirani, a uz kontinuirano poboljšanje tehnologije i edukacije zaposlenika, grupa ispunjava kontinuiran i stabilan rast u zahtjevnom procesu proizvodnje ležajeva i dijelova za automobilsku industriju. Trenutno zapošljavaju više od 500 osoba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?