Federalni hidrometeorološki zavod

Osniva se laboratorij za ispitivanje kvalitete čestica

30.08.2016.
u 09:00

Radi ispunjavanja obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), Federalni hidrometeorološki zavod provodi aktivnosti na otvaranju laboratorija za ispitivanje čestica u svrhu otkrivanja uzroka zagađenja.

- Riječ je o ispitivanju čestica koje se udišu kako bismo mogli praktično doći do kemijskog sastava tih čestica. Na osnovi toga dolazimo do uzroka zagađenja. Dakle, moramo imati certifikat da možemo vršiti takvu analizu - izjavio je za Fenu ravnatelj Federalnog hidrometeorološkog zavoda Almir Bijedić.

Sljedećeg mjeseca Zavod će se prijaviti za projekt unapređenja nadzora i kvalitete zraka u Federaciji kod Fonda za okoliš kako bi se laboratorij u građevinskom smislu doveo u ispravno stanje i kako bi mogla uslijediti akreditacija.- Prostor i opremu imamo te sada predstoje aktivnosti na osposobljavanju ambijenta kako bi bio u skladu sa standardima ISO:17025. To podrazumijeva postojanje odgovarajućih uvjeta, od podova, namještaja, do kontroliranih uvjeta rada (temperatura, vlažnost) - objasnio je Bijedić dodajući kako se na proljeće može očekivati otvaranje laboratorija.

To će zahtijevati zapošljavanje novog kadra, što će, kako kaže, biti moguće kada Vlada Federacije BiH izvan snage stavi moratorij na zapošljavanje. Istodobno s navedenim aktivnostima Federalni hidrometeorološki zavod provodi radnje radi ispunjavanja europskog standarda o kvaliteti kompletne institucije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije