Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Oskvrnuto šest postaja Križnog puta nedaleko Tuzle

19. rujna 2022. u 15:05 1 komentara 566 prikaza

Nepoznati počinitelji osvrnuli su tijekom nedjelje šest postaja križnoga puta u mjestu Drijenča nedaleko Tuzle, što su osudili tamošnji predstavnici Katoličke Crkve i hrvatski dužnosnici te su zatražili otkrivanje počinitelja navodeći da je izgred izazvao uznemirenost tamošnjih Hrvata katolika.

S postaja križnoga puta tijekom popodnevnih sati skinute su ili uništene reljefne slike, te ograde i stupovi rasvjete. Ukupno je oštećeno šest od četrnaest postaja.

Postaje križnoga puta u obliku kapelica izgrađene su od župne crkve svetog Ante Padovanskog do mjesnog groblja.

Župnik fra Franjo Martinović izjavio je kako je zatečen ovim vandalizmom, te je zajedno s franjevcima Tuzlanskog kraja osudio ovaj izgred. Naveo je kako u župi Drijenča ovakvih slučajeva ranije nije bilo.

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Danijel Nikolić rekao je kako je teško shvatiti povod skrnavljenja koji se dogodio u župi Drijenča.

"Zbog osjetljivosti konteksta i vremena u kojem se to događa potrebno je da policijske strukture čim prije pronađu počinitelje, otkriju prave razloga njihovog postupka kako bi se zaustavila uznemirenost koju takvi događaji uvijek probude kod lokalnog stanovništva. Žalosti da ima takvih pojedinaca u društvu koji nisu svjesni koliko su u duhovnom smislu povrijedili najprije mještane Drijenče, ali i sve druge katolike i ljude dobre volje", naveo je Nikolić.

Policija je napravila očevid i traga za počiniteljima.

  • lokve:

    vandali na dijelu niko im ništa ne može i neće, nema privođenja ni kažnjavanja. Nekoliko puta spomenik partizansko groblje je oskrnavljeno u ovih 10tak godina osim lažne osude ništa konkretno. Trenutak je da se radikali svih nacionalnosti "zalijevaju" od strane ... prikaži još! nacionalističkih stranaka kako bi se mobiliziralo biračko tijelo. Smrt fašizmu sloboda narodu.