Razgovor: Belmina Bajrović, izvršna direktorica Europe Groupa, u sklopu kojega je i poznati sarajevski Holiday

Osim što je 40 godina simbol Sarajeva, Holiday je danas moderni “grad u hotelu”

22.11.2022.
u 10:05

Ugledni francuski list “Le Monde” nedavno je posvetio veliku priču sarajevskom hotelu Holiday, koji je zbog jedinstvenog i prepoznatljivog izgleda, ali i burne prošlosti, jedan od prepoznatljivijih simbola glavnog grada BiH. Belmina Bajrović, izvršna direktorica Europe Groupa, govori o prošlosti, ali i budućnosti hotela Holiday, ali i hotelijerstva u Sarajevu, čija je okosnica upravo Europe Group.

Hotel Holiday već je dugo prepoznatljiv simbol Sarajeva, a o njemu je nedavno opširno pisao i francuski Le Monde koji ga je uvrstio u top 5 najmoćnijih hotela u svojoj kategoriji?

- Još od svog otvorenja 1983. hotel Holiday oduševljava i privlači mnoge. Ulaskom u njegovo raskošno predvorje s pogledom na čak deset etaža nitko ne može ostati ravnodušan prema njegovu šarmu, dizajnu te pričama koje nosi. Svojim vanjskim, upečatljivim izgledom, koji je dizajnirao poznati bh. arhitekt Ivan Štraus, hotel Holiday svakodnevno mami poglede. Otvoren za Zimske olimpijske igre u Sarajevu, postao je vječni svjedok Olimpijade te grada Sarajeva. Reprezentativni izgled hotela, intrigantnog dizajna i s esencijom olimpijskog duha, gostima pruža osjećaj povratka kroz vrijeme, u vrijeme najvećih postmodernističkih arhitektonskih, artističkih i kulturnih ostvarenja na prostorima bivše Jugoslavije i šire. Naša konkurentna prednost, uz sve navedeno, leži i u lokaciji te prostranosti. Smješten u samom središtu grada, u jednom od najpoznatijih sarajevskih naselja Marijin Dvor, hotel Holiday izbor je mnogih. Sa svojih 12 konferencijskih dvorana, 380 soba, dva restorana i kafića, wellness-centrom, velikom terasom i parkiralištem, hotel Holiday lider je na tržištu, uz naša druga dva člana grupacije - hotel Europe i hotel Art. Sama ideja arhitekta Štrausa je da gostima pruži grad u hotelu te da hotel ima sve što je jednom gostu potrebno. Tako ovaj hotel gostima nudi niz raznovrsnih sadržaja kao što su frizerski salon, kozmetički salon, solarij, rent-a-car, razni butici, banka, a nedavno je otvoreno i Cineplexx kino te supermarket Crvena jabuka. Prepoznajemo hotel Holiday kao jedan od važnijih objekata u Bosni i Hercegovini, koji fascinira mnoge - arhitekte, novinare, fotografe, povjesničare, glumce, političare i ostale. Zbog njegova jedinstvenog izgleda, koji podsjeća na lego-kocku, kako je citirao CNN, ili “jaje”, kako BBC navodi, hotel je dobio i velike pohvale mnogih arhitekata i dizajnera. Hotel Holiday (nekadašnji Inn) uvijek je bio brend, kako zbog svoje bivše franšize tako i zbog jedinstvenog izgleda, izvanredne usluge, bogate ponude te same veličine hotela. Poznati francuski list “Le Monde” uvrstio je hotel Holiday u top pet hotela na svijetu po kategoriji hotelskih giganata/palače, hotela od velikog značaja te onih koji su se našli kao svjedoci najvažnijih događaja. Hotel Holiday sljedeće godine navršava 40 godina postojanja te je i dandanas središte svih svjetskih, sportskih, kulturnih, povijesnih te umjetničkih događanja. Promocija hotela Holiday kroz list “Le Monde” zasigurno doprinosi oblikovanju brenda hotela u smjeru u kojem mi želimo da ide.

Mnoge poznate osobe bile su gosti vašeg hotela. Koga biste posebno izdvojili?

- Tako je. Hotel Holiday godinama dočekuje poznate osobe iz različitih sfera te iz cijeloga svijeta. Neke od zanimljivosti našega hotela leže baš u tome. Jedan od naših prvih posjetitelja bio je i Juan Antonio Samaranch, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora, koji je za nas ostavio prvu poruku u našoj knjizi pohvala. Još jedna zanimljivost vezana uz Olimpijadu je da hotel Holiday na svojoj zgradi ima otisnut olimpijski logo... Uz Antonija Samarancha, tu su bili i Jacques Chirac, Recep Tayyip Erdoğan sa svojom suprugom, Bono Vox, Carla Del Ponte, švedski kralj Gustav V., Theodor Meron, veleposlanici iz cijeloga svijeta: Edward Ferguson, Ruggero Corrias, Nicola Minasi, Michael Murphy, Matthew Field, Christian Schmidt, Valentin Inzko te mnogi drugi regionalni predsjednici, sportaši, glazbenici, glumci i ostali. U našem drugom hotelu - Europe također su odsjedale mnogobrojne poznate osobe, a samo neke od njih su Angelina Jolie, Brad Pitt, Penélope Cruz, Javier Bardem, Hillary Clinton, Tim Roth, Mickey Rourke, Jesse Eisenberg, Morgan Freeman te mnogobrojne regionalne zvijezde iz raznih oblasti. Naši gosti često traže da spavaju u sobama gdje su odsjedale neke od navedenih zvijezda, što daje dodatnu vrijednost našim hotelima.

Kako se Holiday prilagođava novom vremenu i što su danas njegovi glavni aduti?

- Za potrebe renoviranja hotela Holiday uložili smo značajna sredstva. Svake godine nadograđujemo te dodatno investiramo u sam hotel. U potpunosti smo renovirali sobe te smo stari “casino” renovirali u dvije velike konferencijske dvorane s najnovijom tehnologijom, što se pokazalo kao odličan potez. Uz to, renovirali smo i Café Inn, lobby, u potpunosti renovirali wellness-centar i tako dalje. U partnerstvu smo otvorili i Cineplexx kino te je nedavno otvoren i najmoderniji supermarket u gradu i šire - Crvena jabuka, koji je u sklopu hotela. S obzirom na to da je hotel Holiday okružen najvećim šoping-centrima, kao što su Sarajevo City Center, Alta Shopping Center, Importanne Center, Crvena jabuka, te drugim najpoznatijim poslovnim zgradama, to mu to daje veliku prednost za MICE i korporativni turizam jer je hotel Holiday ujedno i najveći kongresni hotel u središtu grada...

Kakvi su rezultati poslovanja Holidaya, ali i cijeloga Europe Groupa nakon krize s pandemijom i zatvaranjem?

- Razdoblje pandemije za sve nas bilo je jako teško. Ipak, trudili smo se ostati aktivni te smo cijelo vrijeme hotele zadržali otvorenima. Možemo reći da to teško razdoblje lagano prolazi, kao i naši financijski gubici koje smo tada pretrpjeli. Radimo na promociji, pratimo trendove, obilazimo sve najveće svjetske sajmove, radimo na konstantnom poboljšanju standarda hotelijerstva, na edukacijama te smo tako uspjeli vratiti naše goste, ali i privući nove. Ova godina za nas je za sada uspješna te je ljetna sezona bila više nego zadovoljavajuća. S ponosom možemo reći kako je hotelska grupacija Europe Group u prvoj polovini godine ostvarila porast prihoda od 47% u odnosu na isto razdoblje 2021. godine te premašila rekordne poslovne uspjehe iz 2019. godine, koja je svima bila jedna od najuspješnijih godina. Neke od zemalja iz kojih su nas gosti najviše posjećivali u 2022. godini su UAE, Turska, SAD te zemlje Europe i regije. Prema rezultatima koje su objavile Poslovne novine, u kategoriji 100 najvećih u Bosni i Hercegovini, Europa d.o.o. osvojila je prvo mjesto u djelatnosti po prihodu te 53. mjesto po dobiti u općoj kategoriji svih srednjih poduzeća...

Koje inovacije pripremate za sljedeće razdoblje?

- S obzirom na to da Marijin Dvor kao naselje postaje veliki trend te se oko našeg hotela otvaraju najveće međunarodne tvrtke i brendovi, najveći fokus stavili smo na dodatke za zabavu i kupnju te to uključuje partnerstvo s Cineplexx kinom Austrija te novootvorenim supermarketom Crvena jabuka koji je inovativnog dizajna, s rooftop pogledom na središte grada. Ova dva projekta pokazala su se jako uspješnima te su gosti i građani bili oduševljeni novim ponudama. Naši planovi, uz očuvanje i podizanje kvalitete usluge u postojećim hotelima, uključuju i poslovno-apartmanski projekt koji će se raditi u neposrednoj blizini hotela Holiday. Sigurni smo da će novi sadržaji biti prava atrakcija te ugodno iznenađenje za građane iz Sarajeva, BiH i šire.

Poznato je da vaša grupacija tradicionalno organizira velike novogodišnje zabave. Koga od poznatih glazbenih zvijezda možemo očekivati ove godine?

- Europe Group svake godine za svoje goste priprema posebne zimske i novogodišnje pakete te dovodi najpoznatije regionalne zvijezde. Ove godine na dočeku Nove godine u hotelu Holiday goste će zabavljati Nihad Alibegović sa svojim bendom i gostom iznenađenja. Naši gosti moći će uživati u sarajevskoj zimskoj idili te vrhunskoj usluzi našeg olimpijskog hotela Holiday. U hotelu Europe ove smo godine odlučili napraviti poseban doček te gostima ponuditi čak dva izvođača. U našoj poznatoj “Bečkoj kafani” hotela Europe gosti će imati priliku slušati Duška Kuliša s bendom i gostom iznenađenja, dok će u restoranu hotela Europe pjevati Igor Vukojević sa svojim bendom i gostom iznenađenja. Gosti će moći uživati u najljepšem ambijentu u gradu uz gala večeru te nezaboravan provod. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?