adnan terzić

Osigurano 600 milijuna eura za tunel "Prenj", zatvorena financijska konstrukcija za cijeli Koridor Vc u FBiH

26.04.2021.
u 20:31

Konačno smo uspjeli zatvoriti i financijsku konstrukciju za dionicu Ovčari - Mostar sjever, u dužini od 35 kilometara, kojoj pripada tunel ''Prenj'', dug 12 kilometara, kao najzahtjevniji infrastrukturni projekt u regiji, istaknuo je Terzić

Pandemija koronavirusa na usporava radove na izgradnji Koridora Vc kroz FBiH, gdje je na gradilištima od sjevera do juga trenutno angažirano između 2.500 i 3.000 radnika.

U tijeku su radovi na dionicama Poprikuše - Nemila, Vranduk - Ponirak, Vraca - Donja Gračanica, Tarčin - Ivan, Buna - Počitelj, Počitelj - Zvirovići te izgradnja tunela ''Ivan'' i ''Zenica'', kao i mosta ''Počitelj''.

Ukupna dužina autoputa u izgradnji je oko 42,5 kilometara, a ukupna vrijednost investicija „Autocesta FBiH“ iznosi oko 587 milijuna eura.

Prema riječima direktora Adnana Terzića, radovi se financiraju većinom iz sredstava Europske investicijske (EIB) i Europske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD), piše Avaz. 

Osim na Koridoru, intenzivno se radi i na izgradnji tunela ''Hranjen'', kao najzahtjevnijeg projekta na trasi brze ceste Sarajevo - Goražde.

- Značaj ovih investicija je ogroman. Oko 85 posto ulaganja u Koridor prođe kroz krvotok FBiH. Mi radimo materijalima koji predstavljaju lokalni monopol, od cementa, kreča, željeza, nasipnih materijala, raznih frakcija iz kamenoloma, sve je to nešto što se nabavlja u BiH. To, praktično, znači da na svakog radnika koji radi na autoputu u pozadini rade još četiri - objasnio je Terzić. 

Uskoro bi, tvrdi, trebali biti dodijeljeni poslovi na izgradnji dionica Kvanj - Buna, Nemila - Vranduk, Putnikovo brdo - Medakovo, Mostar jug - Buna i Medakovo - Poprikuše, za što je osigurano dodatnih 600 milijuna eura.

- Konačno smo uspjeli zatvoriti i financijsku konstrukciju za dionicu Ovčari - Mostar sjever, u dužini od 35 kilometara, kojoj pripada tunel ''Prenj'', dug 12 kilometara, kao najzahtjevniji infrastrukturni projekt u regiji. Radi se o 600 milijuna eura koje osiguravaju EBRD i EIB. Osigurana su i sredstva za dionicu Mostar sjever - Mostar jug. Radi se o 190 milijuna eura koje će izdvojiti EBRD i komercijalne banke u BiH. Time je zatvorena financijska konstrukcija za cijeli Koridor Vc u FBiH - istaknuo je Terzić.

Još nisu u potpunosti riješeni problemi s tzv. zeničkom zaobilaznicom zbog kašnjenja u izdavanju upotrebnih dozvola za tri dionice. Terzić pojašnjava kako su dvije dobivene te da se očekuje i upotrebna dozvola za dionicu tunel Zenica - Donja Gračanica.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije