Intervju Marina Pendeš

Oružane snage BiH su jedan od glavnih jamaca sigurnosti

02.12.2015.
u 07:00

Oružane snage su primjer kako se, uz političku volju i međusobno uvažavanje, mogu naći prihvatljiva rješenja za sve u BiH

U BiH je jučer svečano obilježen 1. prosinca, Dan Oružanih snaga BiH, čime je ujedno proslavljena i deseta godišnjica njihova postojanja. Tim povodom ministrica obrane BiH Marina Pendeš u razgovoru za Večernji list BiH govori o Oružanim snagama, planovima, misiji, kao i aktualnim događajima.

Obilježeno je 10 godina od formiranja Oružanih snaga BiH. Što se u ovih deset godina promijenilo, napredovalo? Kako vi danas vidite Oružane snage BiH?

- U ovih deset godina mnogo toga se promijenilo i napredovalo, a posebno bih istaknula napredak na područjima civilno-vojne suradnje, bilateralne i regionalne, suradnje s NATO-om, vojnog razminiranja, uništavanja viškova NSiMES-a, zanavljanju vojnog osoblja te sudjelovanju pripadnika OS BiH u mirovnim misijama. Oružane snage BiH su tijekom razdoblja od utemeljenja pa do danas potvrdile opravdanost postojanja, te danas slove kao jedna od najorganiziranijih institucija u BiH koja je uvijek spremna odgovoriti svim izazovima koji se postave pred nju, što je u proteklih deset godina dokazano u mnogo navrata. Oružane snage su jedan od glavnih jamaca sigurnosti kao instrument državnosti BiH.

Rekli ste da su Oružane snage BiH najuspješniji projekt u BiH od Daytonskog sporazuma. Možete li nam to objasniti?

- Uspjeli smo od dva entitetska ministarstva obrane, praktično tri vojske, napraviti jedinstvenu oružanu snagu koja pod zastavom BiH sudjeluje u raznim operacijama i doprinosi miru i sigurnosti diljem svijeta. Ova reforma je pokazala kako se uz političku volju i međusobno uvažavanje mogu naći prihvatljiva rješenja za sve u BiH. Uvjerena sam kako su naši pripadnici svojim angažmanom nebrojeno puta pokazali stručnost i spremnost odgovoriti aktualnim izazovima.

Koliko Oružane snage imaju vojnika, čime raspolažu i što im nedostaje?

- Temeljem odluke Predsjedništva BiH o veličini, strukturi i lokacijama Oružanih snaga BiH predviđeno je da Oružane snage imaju 10.000 djelatnih vojnih osoba i 1000 civilnih osoba. Međutim, izražena je fluktuacija djelatnih vojnih osoba i mi već imamo na dan 2. prosinca 2015. godine XVI. naraštaj mladih vojnika. Dakle, podmlađujemo našu vojsku i to je nešto što ćemo raditi i u budućnosti. Podsjećam kako starosna granica za vojnika u Oružanim snagama BiH iznosi 35 godina.

Koji su planovi Ministarstva obrane kada su Oružane snage u pitanju u idućem razdoblju?

- Planovi Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH u budućem razdoblju su nastavak uknjižbe vojne imovine, sudjelovanje u operacijama potpore miru, pružanje pomoći civilnom stanovništvu, osiguravanje rodne ravnopravnosti, zanavljanje osoblja, uništavanje viškova NSiMES-a, kao i aktivnosti razminiranja. Nastojat ćemo otkloniti nepravilnosti uočene temeljem revizije, ojačati borbu protiv korupcije u sustavu, ali i podignuti stupanj sigurnosti na lokacijama OS BiH. Uvjerena sam kako za sve navedeno imamo potporu u relevantnim institucijama BiH, našem stanovništvu, jer gradeći funkcionalne i profesionalne Oružane snage, gradimo sigurniju i uspješniju BiH.

Očekujete li da će BiH dobiti zeleno svjetlo za NATO i što bi to značilo za državu općenito?

- Još 2010. pred BiH je postavljen uvjet uknjižbe vojne imovine kako bi se aktivirao Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP). Nakon određenog razdoblja stagnacije po ovome pitanju, sa zadovoljstvom mogu reći kako smo u značajnoj mjeri posljednjih mjeseci ovaj proces intenzivirali, te do sada, u suradnji s Pravobraniteljstvom i NATO stožerom u BiH, na BiH uknjižili 23 perspektivne vojne lokacije od ukupnih 63. U procesu uknjižbe, u raznim postupcima se nalazi još značajan broj lokacija za koje očekujemo pozitivan rezultat. S obzirom da je za određeni broj lokacija neriješen imovinsko-pravni status s aspekta pitanja vlasništva ili je potrebno izvršiti tzv. cijepanje lokacije, potrebno je znatno više vremena da se ovaj proces okonča na pozitivan način. Važno je spomenuti pozitivne signale iz NATO-a kada je u pitanju napredak koji smo postigli. Svakako MO BiH ostaje i dalje čvrsto opredijeljen za nastavak knjiženja perspektivnih vojnih lokacija, čime stvaramo bitne pretpostavke za aktiviranje MAP-a.

Sada ste ministrica obrane, bili ste ranije i zamjenica ministra obrane, poznajete bolje nego itko u ovoj državi sustav obrane u BiH? Kako biste ga opisali?

- Ministarstvo obrane i OS BiH čimbenik jedinstva i najorganiziraniji su dio društva u BiH, a to smo pokazali u posljednjih 10 godina rezultatima rada. Postali smo vjerodostojan partner u regiji, ali jednako tako i kada govorimo o mirovnim misijama, jer gdje god se pojavimo, pogotovo kada govorimo o sastancima u okviru NATO saveza i sudjelovanju u mirovnoj misiji u Afganistanu za pripadnike OS i u sjevernom dijelu, gdje sudjelujemo s Nijemcima, kao i u Južnom Sudanu gdje smo sudjelovali s Dancima i Amerikancima, dobivali smo najveće pohvale i ocjene za naše pripadnike. Ocjene o našim deklariranim postrojbama jednako tako govore da smo postigli visok stupanj interoperabilnosti, kompatibilnosti sa snagama NATO-a. U svakom slučaju kompaktnost OS, adekvatnost u smislu educiranja, treniranja, rezultati izvan BiH, značajan broj povećanja sudjelovanja žena su stvari koje me čine zadovoljnom, ali da trebamo težiti boljem, to je sigurno. Na pozicijama ministara obrane Crne Gore, Albanije i Slovenije također su žene s kojima ostvarujem iznimnu suradnju.

Oružane snage bile su tu u svim nedaćama koje su pogodile BiH, posebice se njihova uloga vidjela tijekom velikih poplava prije nekoliko godina? Koliko je važno da građani imaju povjerenje u vojsku i sigurnost?

- Pripadnici Oružanih snaga pridonijeli su spašavanjem brojnih obitelji od mogućih katastrofa, ali i mnoštva objekata kojima su prijetile poplave i klizišta. OS BiH je svoje kapacitete ponudio obiteljima čiji domovi nisu bili uvjetni za život. Također, Oružane snage su pružile i veliki doprinos u sanaciji posljedica. To je ono što me čini posebno ponosnom na OS BiH, ali uvjerena sam, i cjelokupno stanovništvo BiH. Izuzev u aktivnostima vezanim uz pomoć prigodom poplava i klizišta, izrazito značajna postignuća postigli smo prilikom snježnih nepogoda, izgradnje cestovne komunikacije, medicinske evakuacije, ali i u akcijama gašenja požara. MO i OS BiH daju svoj doprinos u organiziranju raznih kulturnih, sportskih, vjerskih i drugih manifestacija i ceremonija diljem BiH, a posebno je zapažen bio naš angažman u organizaciji dočeka Svetoga Oca pape Franje u lipnju ove godine. Svojim nesebičnim djelovanjem, pripadnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH su pokazali visoku razinu odgovornosti, spremnosti i obučenosti, s velikim brojem pojedinačnih primjera osobne hrabrosti, požrtvovnosti i potpune posvećenosti izvršavanju zadataka i misije. Povjerenje i sigurnost građana u Oružane snage je od iznimnog značaja. Mnogo truda i napora ulažemo kako bismo iz dana u dan to povjerenje podizali na višu razinu, a rezultati toga su sve više izraženiji. Naša misija je služba narodu BiH.

Obljetnica se slavi u sjeni tragedije koja se nedavno dogodila u Sarajevu kada su u terorističkom napadu ubijena dva vojnika OS BiH i jedan je ranjen. Vojska je postala meta, kako na to gledate?

- Smatram kako je napad na nenaoružane pripadnike Oružanih snaga BiH napad na državu BiH. Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general-pukovnik Anto Jeleč i ja posjetili smo ožalošćene obitelji, izrazili suosjećanje, te smo se kao Ministarstvo obrane BiH obvezali dati punu pomoć obiteljima Salkić i Radić. Vjerujem kako će državne sigurnosne institucije pronaći učinkovita riješenja kako bi u budućnosti spriječile ovakve događaja, a Oružane snage će pružiti svu potporu na tom putu. U cilju zaštite svojih pripadnika, lokacija i materijalnih dobara provodimo sve neophodne mjere operativne sigurnosti prilikom izvršenja svih planskih i izvanrednih aktivnosti zapovjedništava i postrojbi Oružanih snaga BiH širom BiH. Bez obzira na to što smo na meti neprijatelja naše države, odlučni smo i dalje još nastaviti s realiziranjem svoje misije i zadaća u službi i interesu svih stanovnika BiH.

Izjavili ste da je terorizam prijetnja svima i da se zajedno moramo boriti protiv toga. Ima li opasnosti za BiH?

- Terorizam nema ni vjeru ni nacionalnost. To je opće zlo s kojim se svijet susreće. Teroristički čin usmjeren na pripadnike Oružanih snaga BiH je napad na državu BiH, na sve narode koji u njoj žive. Stoga svi zajedno moramo ozbiljno poraditi na sprečavanju bilo kakvih oblika terorizma, udružiti snage i zaštiti sebe i državu.

Nedavno je napadnut i general Anto Jeleč, i to od djelatnika OSA-e. Umjesto da sigurnosne službe surađuju i štite jedna drugu, general je napadnut. Imate li podataka o istrazi i dokle se došlo?

- U cilju neometanja vršenja daljnjih istražnih radnji i sudskog postupka, ne bih komentirala vaše navode.

Ministrice, i vi ste predmet istrage. Na sudu se vodi postupak jer ste, navodno, nezakonito svome savjetniku isplatili naknade. Izjavili ste više puta kako su optužbe neutemeljene. Što to radi pravosuđe u BiH?

- Također, ne bih ometala vršenje daljnjih istražnih radnji i sudskog postupka, ali kao što sam i u sudskom postupku izjavila, optužbe na moje ime su neutemeljene, što će se ubrzo i potvrditi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?