mostar

Organizira se ljetna škola tehničke kulture

05.07.2016.
u 07:00

Svečanom dodjelom diploma polaznicima svojih radionica održanoj u Intera tehnološkom parku pred oko 300 uzvanika, Centar za tehničku kulturu Mostar započeo je sa svojim ljetnim aktivnostima. U razdoblju od 4. do 15. srpnja Centar organizira ljetnu školu tehničke kulture u kojoj će djeca provesti intenzivno vrijeme u kreativnim radionicama, izletima i obukama. Učenici će tijekom 20 školskih sati raditi u kreativnim radionicama modelarstva/maketarstva i robotike. Radionice su poticajne, zabavne te razvijaju kreativnost, maštu i motoriku, a prilagođene su dobi i interesima djece. Učenici će raditi projekte pojedinačno, a svoje radove će na kraju ponijeti sa sobom. Za vrijeme izvan kreativnih radionica predviđena je edukativno-rekreacijska radionica koju Centar organizira u suradnji s Hercegovačkom gorskom službom spašavanja i Speleološkim društvom “Herceg”. Planirana su i dva izleta - planinarski izlet na vrh Jastrebinka te izlet u spilju Studenčicu gdje će djeca ući 120 metara unutar Zemlje.

Usporedno s tim, Centar organizira i ljetnu školu Arduino, odnosno projekt “Mali inženjeri, Budućnost mogućega - razvijena BiH”, o čemu nam je podrobnije kazao voditelj Centra za tehničku kulturu Mostar Vedran Vidović.

- Projekt obuhvaća 11 SŠ s područja Hercegovine i ima pozitivnu priču jer će s djecom raditi Hercegovci koji su se ostvarili u Zagrebu. Priča ima pozitivan karakter i cilj je da se djeca zainteresiraju za obrazovanje u tehničkim strukama koje imaju najveću mogućnost napretka i razvitka na našem području, kaže Vidović. Početak projekta označit će prvi ljetni Arduino-vikend koji Centar planira organizirati za srednjoškolce, djecu prvih i drugih razreda srednjih škola, od 22. do 24. srpnja u Intera TP Mostar i Relaxu Aluminij na Buni. Arduino je ime za otvorenu računalnu i softversku platformu koja omogućava dizajnerima i konstruktorima stvaranje uređaja i naprava koji omogućavaju spajanje računala s fizičkim svijetom, tj. stvaranje interneta stvari. Arduino je napravila talijanska tvrtka SmartProjects 2005. rabeći 8-bitne mikrokontrolere Amtel AVR kako bi stvorila jednostavnu malu i jeftinu platformu kojom bi mogla lakše povezivati računala s fizičkim svijetom. Misija Centra za tehničku kulturu Mostar je prepoznati mlade talente, usmjeriti ih i omogućiti im pristup praktičnim znanjima iz modelarstva, maketarstva, elektronike, robotike, informatike, dizajna i videa, te im tako pomoći opredijeliti se za tehniku kao svoj poziv. Dugoročni cilj je da ti mladi ljudi u zrelijoj dobi postanu kreativni stručnjaci i tako doprinesu razvoju ovog kraja, ostvare sebe na profesionalnom i privatnom planu živeći i djelujući u svojoj domovini, kako bi BiH uistinu postala jedna. Upravo s misijom da se stanje u ovom području poboljša, osnovan je 2009. CTK Mostar koji pruža djeci i mladima uvid u praktičnu stranu tehnike kroz kreativne radionice robotike, modelarstva, maketarstva, elektronike, informatike, dizajna i filma. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije