Svećenik vodič u Vatikanu

Oreškovići su zadivili sve, pobožni su i snažni

Vatikan, 07.04.2016 - Hrvatski premijer Tihomir Orešković u službenom je posjetu Vatikanu, gdje je razgovarao s papom Franjom. Na slici papa Franjo sa premijerom Oreškovićem i njegovom suprugom Sanjom. foto HINA/ POOL/ Damir SENČAR /ds
10.04.2016.
u 07:00

“Bila mi je čast i zadovoljstvo biti jedan od vodiča premijera Oreškovića i njegove obitelji kroz Vatikan. Samo mogu jedno reći, Hrvatska ima premijera i njegovu obitelj koji se Bogu mole. Ostao sam zadivljen”, napisao je u svom Facebook statusu don Pero

Mostarski svećenik don Pero Miličević bio je jedan od vodiča hrvatskom premijeru Tihomiru Oreškoviću i obitelji u bazilici svetog Petra nakon službenog posjeta i susreta sa Svetim Ocem te je na svom Facebook profilu iznio svoju zadivljenost premijerovoj vjerničkoj predanosti, kao i stajalištima njegove supruge Sanje te je pozvao vjernike na molitve za ustrajnost u vođenju hrvatske države, piše Večernji list BiH.

Ostanite vjerni i ponizni

“Bila mi je čast i zadovoljstvo biti jedan od vodiča premijera Oreškovića i njegove obitelji kroz Vatikan. Samo mogu jedno reći, Hrvatska ima premijera i njegovu obitelj koji se Bogu mole. Ostao sam zadivljen. Obećao sam im svoju molitvu, a i vas molim, prijatelji, molite se za njih, kako bi ostali vjerni Bogu u borbi za bolje sutra svog naroda. Duh Sveti neka mu podari mudrosti, hrabrosti i odvažnosti, a njegovoj obitelji da ostane i dalje snažna, vjerna i ponizna”, napisao je u svom Facebook statusu don Pero koji je omiljen među mladima u gradu na Neretvi. 
Don Pero, koji se i sam prošlog tjedna borio s prehladom, izabran je za vodiča šesteročlanoj obitelji Oreškovića u bazilici sv. Petra, a zajedno s njim bio je još jedan službeni vodič ispred Svete Stolice. Don Pero je imao prigodu razgovarati i s premijerovom suprugom Sanjom te prenio svoje dojmove. 
“Kada vam netko tko ima vlast, a osobito supruga premijera kaže: ‘Vi imate najbolji posao i poziv na svijetu, biti svećenik, svećenik koji se moli Bogu i prikazuje sv. misu za sve nas’, nije mala stvar”, dodao je don Pero u komunikaciji s Facebook pratiteljima te razočarao sve ‘nevjerne Tome’ koji su još tražili fotografiju s obitelji premijera Oreškovića.

Nema fotografija

“S vama sam želio podijeliti to iskustvo, a ne fotografije. Jer fotografija nema, osim u mom sjećanju. Jer često propustimo najbolje trenutke fotografirajući osobe, događaje, stoga nisam želio fotografirati i drago mi je zbog toga”, objasnio je mladi mostarski svećenik koji je u Rimu na poslijediplomskom studiju Kanonskog prava na Papinskom Pontifikalnom sveučilištu Gregoriana. 
Premijer Orešković se u četvrtak u Vatikanu susreo s papom Franjom s kojim je razgovarao i o položaju Hrvata katolika i države BiH. Nakon susreta s papom, premijer se sastao i s državnim tajnikom Svete Stolice Pietrom Parolinom te razgovarao o povratu crkvene imovine te ugovorima između Hrvatske i Vatikana.
Tijekom posjeta Vatikanu premijer Orešković je obišao glavne vatikanske znamenitosti, uz baziliku svetog Petra, grob svetog Petra te grob Ivana Pavla II. Nezaobilazna postaja bio je i posjet Hrvatskom papinskom zavodu svetog Jeronima čiji korijeni sežu u 1453. godinu kada je papa Nikola V. u Vječnom gradu dodijelio crkvicu sv. Marije sa zemljištem za hodočasnike i izbjeglice iz Hrvatske. U njemu su djelovali istaknuti Hrvati, među kojima Franjo Petrić i Faust Vrančić. Zavodom su kao rektori desetljećima upravljali svećenici koji su poslije postali ugledni biskupi i ostvarili znatne karijere u hijerarhiji Katoličke crkve, a posljednji u nizu je donedavni rektor Jure Bogdan, koji je imenovan biskupom i postavljen za novog vojnog ordinarija u Hrvatskoj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?