hrvatska

Orešković primio djecu Srebrenice

oreskovic
Fena/Hina
22.07.2016.
u 13:56

Ove je godine na ljetovanju 39-ero djece s roditeljima i skautima, a Orešković je u sradačnom druženju s djecom uputio zahvalu i odao priznanje skautima i djelatnicima sušačke gimnazije

Premijer tehničke Vlade Tihomir Orešković u petak je u Banskim dvorima primio djecu iz Srebrenice koja devetu godinu zaredom ljetuju na području Kvarnera u organizaciji Zbora katoličkih skauta Riječke nadbiskupije i Prve sušačke hrvatske gimnazije.

Ove je godine na ljetovanju 39-ero djece s roditeljima i skautima, a Orešković je u sradačnom druženju s djecom uputio zahvalu i odao priznanje skautima i djelatnicima sušačke gimnazije.

"Svaka čast, ovo je je jedna prekrasna organizacija. Djeca se imaju priliku upoznati s Hrvatskom, stvoriti nova prijateljstva. Čestitam za trud i sve što ste učinili", rekao je Orešković. Sve što činite za ovu djecu nije samo za njih, nego i za Hrvatsku i za BiH, za sve nas, dodao je.

Kroz projekt u organizaciji Zbora katoličkih skauta na ljetovanje u Hrvatsku dolaze djeca islamske, pravoslavne i katoličke vjeroispovijesti, a voditelj projekta Marin Miletić istaknuo je da skauti u Riječkoj biskupiji djeluju 14 godina i imaju 700 članova.

"Trudimo se svjedočiti otvorenost prema svakom čovjeku. Ovim projektom svjedočimo kako unatoč različitostima moramo živjeti jedni uz druge u miru i ljubavi, prihvaćanju onoga drugoga", rekao je. Time želimo potaknuti svakoga da učini sve što može za mir, poručuje Miletić.

Djeca su smještena u skautskom kampu u Driveniku, u zaleđu Crikvenice, gdje borave od 15. do 24. srpnja, a osim kupanja na riječkim i crikveničkim plažama organizirani su im ronjenje u Kostreni, posjet HNK Rijeci, praćenje nogometne utakmice između Rijeke i Istre, posjet Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, vožnja brodom po Kvarneru i obilazak stare jezgre Rijeke i Opatije.

Srebrenička djeca posjetila su i riječkog nadbiskupa Ivana Devčića, riječkog paroha Miću Kostića te riječkoga imama Hajrudina Mujkanovića.  

Posebnost projekta i važnost zajedništva istaknula je i ravnateljica sušačke gimnazije Đudita Franko, a predsjednica udruge "Snaga žene" iz BiH Branka Antić Štauber zahvalila je organizatorima i hrvatskoj Vladi jer su "prepoznali vrijednost tranzicijske pravde i rehabilitacije koja je potrebna za sve žrtve u BiH".

Dužni smo pomoći djeci i budućim generacijama kako bi spriječili transegeneracijski prijenos ratne traume, dodala je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?