uspostavljanje novih suradnja

Oraška poduzetnička zona Dusine čeka nove ulagače iz Njemačke

21.07.2018.
u 10:39

Grad Ulm potvrđeni je prijatelj Posavine, a osobito općine Orašje. Pomagali su, posebno zdravstvu, tijekom Domovinskoga rata, a nakon toga ponovno su pritekli u pomoć kada je Posavina bila gotovo u cijelosti prekrivena vodom tijekom katastrofalnih poplava 2014. godine.

Nastoje biti u tijeku svih prioriteta općine Orašje, pa je tako u nekoliko navrata izaslanstvo grada Ulma boravilo u Orašju. Ovoga puta upriličen je uzvratni posjet kako bi izaslanstvo iz Posavine nazočilo međunarodnom festivalu “Donaufest” u Ulmu i Neu-Ulmu u Njemačkoj.

“Dunav - Sava”

U izaslanstvu su bili predstavnici općine Orašje Mario Oršolić i Ilija Baotić, bivši načelnik općine Orašje Đuro Topić, koji je i uspostavio suradnju s Ulmom, ministar Darko Kasap, direktor Ureda za razvoj i europske integracije Posavske županije Franc Kljajić te košarač Anto Dominković koji je na Sajmu pokazao kako se pletu košare od vrbova pruća. U sklopu Dunavfesta održana je i Slavonska noć. Uz glazbu i tamburaški sastav te gastronomske delicije, predstavila se Vukovarsko-srijemska županija, a hrvatska ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac bila je jedna od govornika na službenom otvorenju festivala, kojem je bio nazočan i konzul u Stuttgartu iz općine Orašje Zvonko Mišković.

Izaslanstvo iz Posavine tijekom četverodnevnog posjeta održalo je niz sastanaka u cilju uspostavljanja gospodarske suradnje i zajedničkih projekata s Ulmom i Neu-Ulmom, Vinkovcima, Vukovarom te Vukovarsko-srijemskom županijom, predvođenom županom Božom Galićem. Franc Kljajić održao je prezentaciju o potencijalima i prednostima za ulaganje u Posavsku županiju i poduzetničku zonu Dusine na velikom ekonomskom forumu održanom u Gradskoj vijećnici Ulma, nakon čega je vođen razgovor s njemačkim gospodarstvenicima o mogućnostima ulaganja u Posavinu. Na sastanku suradnje, simbolično nazvanom “Dunav - Sava”, sudjelovao je i domaćin gradonačelnik Ulma Gunter Czisch. Posavsko se izaslanstvo susrelo i s ministrom pravosuđa europskih integracija i turizma Baden-Wurttemberga Guidom Wofom, a posjetili su i crkvu u Ulmu u kojoj su se okupili stanovnici općine Orašje koji su tamo na privremenom radu.

Projekt “Digital Labs”

- Općina Orašje iza sebe ima nekoliko značajnijih projekata prekogranične suradnje, a orijentiranost prema europskim projektima i dalje je među prioritetima te posavske općine. Trenutačno se priprema novi projekt zamjene rasvjetnih tijela na javnoj rasvjeti LED-om, projekt kojim će se konkurirati na drugom pozivu prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora.

Općina Orašje također je pristala biti partner u projektu “Digital Labs”, koji provodi Ured pri gradu Ulmu, a namijenjen je studentima informatike. Međutim, te aktivnosti su tek na početku - ističe načelnik općine Orašje Stanko Vincetić. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije