Gradski trg u čast vitezovima Posavine - 271 poginulom branitelju 106. brigade HVO-a

Orašje dobiva impozantni trg na 10.000 m2 s brojnim sadržajima

18.11.2023.
u 19:16

Orašje svojim urbanim rješenjima gradnje stambenih naselja, ali i javnih objekata, sve više dobiva konture, kako su nedavno na Danu Grada Orašja kazali, jednog od najljepših gradova u BiH. Tome u prilog ide i planirana gradnja Trga 106. brigade HVO-a i branitelja HVO-a Orašje u neposrednoj blizini crkve bl. Alojzija Stepinca u Orašju i sjedišta udruga iz Domovinskoga rata. U Orašju je tim povodom održana javna prezentacija idejnog rješenja trga koju je organizirala Gradska uprava Orašja.

- Prva je to radna verzija projekta koji želimo podijeliti s javnosti i uvažiti sugestije - naglasio je u uvodnoj riječi gradonačelnik Marijan Oršolić. Uoči prezentacije upriličeno je i predstavljanje projekta u Gradskoj upravi te su upućene određene primjedbe i sugestije, što će biti ugrađeno u glavni projekt.

Zajedništvo s narodom

- Za nas je trg dug prema poginulim vitezovima Posavine jer želimo ostaviti trajni trag na heroje Posavine kako bismo ostavili za buduće naraštaje podsjetnik na žrtvu koju su podnijeli braneći svoj dom od agresije. Smrt i život, rat i razaranje, destrukcija života na jednoj strani, a otpor agresije, obnavljanje porušenog i borba za život na drugoj strani prožimaju ovaj projekt trga. Ožiljci rata će svjedočiti, a trg ima karakter jednog takvog ožiljka. Svjedočit će trajno o onome što se dogodilo, dulje od svih nas, za one koji će doći poslije nas. Kada smo prikupljali svjedočanstva o tome, nismo znali konačan ishod borbe, ali smo znali vrijednosti i plemenitost ideala koji su je prožimali, ljubav za rodnu grudu i težnja za slobodom, ciljevi koji nisu nikada gubili sjaj i za koje su se žrtvovali. Željeli smo ovjekovječiti sve što govori o tom herojskom vremenu u kojem je iz 106. HVO brigade Orašje život položio 271 branitelj. To je jedan od najvažnijih razloga za gradnju Trga 106. HVO brigade i branitelja HVO-a Orašje - istaknuli su predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata - Kata Martinović (UOPiNP), Mato Kopić (HVIDRA), Ilija Mišković (UD-VDR-a) i Ilija Jezidžić (UNRiO).

Prema onome što se vidjelo tijekom prezentacije, zamjetno je ostvarenje osnovnog cilja, odavanje pijeteta i poštovanja prema poginulim braniteljima. No, njegova je poruka i napraviti spoj s današnjim vremenom. Moderno osmišljen kao ukras grada, trg je adekvatan za održavanje različitih povijesnih, edukativnih i kulturno-zabavnih sadržaja. Sastoji se od spomen-obilježja, središnjeg trga, fontane, višenamjenskog objekta s natkrivenim prostorom za razna događanja (izložbe, druženja), brdašca s tribinama s opremom za dječju igru, dječjeg parka te opreme za vanjski fitness. Impozantna je i parkovna površina s parkiralištem.

- Krenuli smo u ovaj projekt s udrugama i moram priznati da su bili revnosniji od mene tražeći veći prostor za ovaj kompleks. Moj je prijedlog bio 6000 m2, a udruge su tražile 10.000 m2, što smo usuglasili. Prezentirali smo idejno rješenje, nakon čega ćemo ići i u glavni projekt - kazao je gradonačelnik Oršolić i naglasio kako je riječ o velikoj investiciji u čijoj realizaciji očekuje potporu svih razina vlasti, a gradnja bi počela na proljeće.

Zamišljeno je da trg predstavlja zajedništvo branitelja i cjelokupnog naroda oraškog kraja.

- Smatramo da je ovaj projekt iznimno važan za branitelje s ovoga prostora jer 106. HVO brigada i prostor Bosanske Posavine, Grad Orašje to zaslužuju. Na trgu će biti prepoznatljivo spomen-obilježje, s križem visine 14 metara, a park će biti višefunkcionalan s igralištima za djecu i mlade obitelji i nadamo se da će prostor biti korišten 365 dana, a ne samo u određene dane obilježavanja godišnjica - kazao je ministar branitelja PŽ-a Ilija Mišković i naglasio kako će u sklopu parka biti izgrađen impozantan spomenik s ispisanim imenima 271 poginulog branitelja 106. HVO brigade.

Veliko zanimanje javnosti

Idejno rješenje Trga 106. HVO brigade Orašje uradila je tvrtka DUH (Dizajn urbane hortikulture) iz Zagreba, a predstavio autorski tim Ivan Valek, Ana Jurišić i Tanja Udovč. Događaj je pobudio veliko zanimanje javnosti, posebice udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, kao i građana. Postavljana su pitanja, davani prijedlozi koji će biti analizirani, nakon čega će se upriličiti još jedan sastanak u Gradskom poglavarstvu Orašja te će se na koncu pristupiti i izradi glavnog projekta.

- Sve ide u smjeru da Trg 106. HVO brigade i branitelja Domovinskoga rata svima bude na ponos. Ne sumnjam u realizaciju ovoga, kao i niza projekata koje smo proveli u Gradu Orašju - poručio je gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?