Glasnogovornik Plenkovićeve Vlade Marko Milić reagirao na difamaciju državnog tajnika Zvonka Milasa i Hrvatske

Optužbe pogrešnog Milasa i RH dijagnoza su mržnje, a Palestina samo povod

storyeditor/2023-10-23/PXL_221023_104983027.jpg
24.10.2023.
u 15:58

Glasnogovornik hrvatske Vlade Marko Milić odbacio je navode dijela medija sa sjedištem u Sarajevu te tamošnjih političara koji su zamijenili identitet i izmislili kako je predstojnik Državnog ureda Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas komentirao prosvjedni skup u Sarajevu, piše Večernji list BiH. Tweet je na platformi X objavio Zvonimir Milas kako “pristalice terorističke organizacije Hamas u Sarajevu” uživaju potporu sarajevske gradonačelnice Benjamine Karić. Zatim je dodao da je “Sarajevo, nekada multikulturalni grad, gotovo u potpunosti etnički očišćeno od Hrvata katolika, pravoslavnih Srba i Židova Sefarda”. Milić je službeno reagirao.

Zamjena identiteta

- S obzirom na niz netočnih navoda u bosanskohercegovačkim medijima o tome da je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas “optužio gradonačelnicu Sarajeva da podupire teroriste Hamasa”, dužni smo reagirati. Državni tajnik Milas nije ništa objavljivao te mu se pogrešno pripisuje navedeni tweet. Upravo državni tajnik Milas već niz godina predano radi na realizaciji brojnih projekata putem Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH koji su važni za hrvatski narod u BiH, ali i širu društvenu zajednicu u BiH i čitavu zemlju - naveo je Milić u objavi. Posebno je prijepornim ocijenio pokušaj da takav stav u nespretnom ispravljanju pogreške dio medija navede kao službeni stav Hrvatske, premda je službeni Zagreb osudio Hamas i izrazio žaljenje zbog svih žrtava. - Također, apeliramo na medije u BiH da ne prikazuju navedeni tweet kao “službeni stav RH”. Pozicija Hrvatske o terorističkom napadu Hamasa i odgovoru Izraela jasno je izražena, pa i prigodom posjeta predsjednika Vlade Andreja Plenkovića Sarajevu u četvrtak. Osuđujemo terorističke napade Hamasa i ističemo pravo Izraela na samoobranu, uz poštivanje pravila međunarodnog humanitarnog prava. Žalimo zbog svakog nevinog izgubljenog života - naveo je Milić. Istup drugoga Milasa izazvao je lavinu mržnje, prijetnji, pritisaka... Treba reći kako se prosvjed za Palestinu, a protiv Izraela u Sarajevu nije uvelike razlikovao od drugih skupova u svijetu. Problematično je, međutim, što poruke koje su iznesene na skupu ispred Vijećnice zapravo ulaze u samu srž antisemitizma. Tako su na ovome okupljanju na arapskome izrečene i poruke “Od rijeke do mora”. Riječ je o poruci koju ističu sljedbenici Hamasa i radikalnih grupacija. Naime, u pitanju je potpuno nijekanje Izraela kao države i zagovor njegova uništenja. Kao i izraelskoga naroda. Rijeka je u ovome slučaju Jordan, a more Mediteran te se zaziva samo Palestina. Međutim, nitko od medija ni javnosti u Sarajevu nije “dešifrirao” tu poruku, nego se iznimno agresivno reagiralo na sve kritike, pa i otvorene optužbe kakva je, primjerice, bila ona od Zvonimira Milasa.

Bez osude

Osim tek predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića, u političkom Sarajevu nisu se mogle čuti osude terorističkog napada na Izrael. Niti je, primjerice, gradonačelnica Benjamina Karića tome posvetila pozornost. Čak i na društvenim mrežama kada su u pitanju životi židovske djece. Umjesto suosjećanja sa svim žrtvama, očito je na djelu osjećaj povezanosti samo sa žrtvama iz istog religijskoga kruga. Svatko tko se pak usudio razmišljati na drukčiji način, kao što je, primjerice, Aida Hadžialić, bivša švedska političarka bošnjačkih korijena, koja je izrazila sućut za žrtve Izraela, našao se na udaru agresivnih medijskih stupaca te je svrstan među izdajnike islama i Bošnjaka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije