Pred ljetnu sezonu

Oprema vatrogasaca nedovoljna za brze i učinkovite akcije gašenja

Firefighters try to extinguish the flames of a bus that caught fire inside a garage in Marginal Tiete, northern Sao Paulo, Brazil, on Wednesday, November 21, 2012. There were no injuries reported. Photo: HELVIO  ROMERO/ESTADAO CONTEUDO/DPA/PIXSELL
18.06.2016.
u 10:00

“Bosnom i Hercegovinom bijesne požari”, “U Grahovu gori već sedam dana”, “I Oružane snage uključene u gašenje požara”, “MUP HBŽ-a nakon požara poslao apel građanima”, “U 24 sata u Mostaru zabilježena 4 požara, u Čapljini 8, a Čitluku 6”, “Brdo iznad HE Salakovac nekoliko dana u plamenu” - naslovi su iz medija u prošloj godini. Požara je bilo tijekom čitavog prošlog ljeta, a novo je pred vratima..., piše Večernji list BiH.

Ublažavanje posljedica

U Federalnoj upravi civilne zaštite imali su pune ruke posla premda Civilna zaštita nema izričitih nadležnosti ni odgovornosti u pogledu poduzimanja preventivnih i drugih mjera na zaštiti šuma i šumskog zemljišta od požara u Federaciji BiH. Ipak, pomagali su i sudjelovali koliko su mogli kako bi se sanirale štete od požara i ublažile posljedice. Istaknuli su kako su otežavajući čimbenici u lokaliziranju i gašenju velikih šumskih požara u prošlom razdoblju bili, prije svega, zagađenost minama i NUS-om područja koja su zahvaćena požarom, nepristupačnost požarištima, neizgrađenost protupožarnih prosjeka i puteva u šumama i na šumskom zemljištu, što je preventivna mjera utvrđena u planu za zaštitu šuma od požara, koja je u nadležnosti županijskih šumsko-gospodarskih društava za područje kojim gospodare. S aspekta izloženosti opasnostima od pojave velikih šumskih požara županije Hercegovačko-neretvanska, Hercegbosanska, Zapadnohercegovačka i Zeničko-dobojska najugroženije su u Federaciji BiH.

Vlada BiH je, zbog svega navedenog, usvojila informaciju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o stanju u oblasti šumarstva u cilju hitnog donošenja zakona o šumama. Formirana je i radna skupina na pripremi teksta nacrta zakona o šumama.

Vlada Federacije BiH je na svojoj sjednici 27. svibnja ove godine usvojila i uputila u parlamentarnu proceduru nacrt zakona o šumama.

Preventivne mjere

- Federalna uprava civilne zaštite pred ljetnu sezonu svake godine, pa i ove, 2016., jedinicama lokalne samouprave i županijama uputi preporuke za poduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH. Tako i na ovaj način nositelji zaštite i spašavanja u jedinicama lokalne samouprave i županijama na svim mjestima, objektima i prostorima koji mogu biti ugroženi, pravodobno planiraju, organiziraju i provode potrebne preventivne mjere zaštite od postojećih i rizika u nastajanju. Nositeljima zaštite i spašavanja u jedinici lokalne samouprave i županijama preporučujemo da intenziviraju odgovarajuće mjere zaštite i spašavanja u cilju smanjenja i ublažavanja rizika, govore za “Večernji list” iz Federalne uprave civilne zaštite.

Također, navode kako su raspoloživa materijalno-tehnička sredstva i oprema za gašenje požara s kojom raspolažu profesionalne i dobrovoljne vatrogasne jedinice nedovoljni za brze i učinkovite akcije gašenja požara, pogotovo onih na otvorenom prostoru, kao što su šumski, požari na nepristupačnim terenima i miniranim površinama i sl.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije