Poslodavci

Oporezivanje će utjecati na primanja radnika

12.10.2016.
u 08:00

Poslodavci iz FBiH upozoravaju na štetne posljedice dodatnog oporezivanja toplog obroka koje je odlukom Vlade stupilo na snagu u ovom entitetu. Iz maglajske kompanije Natron Hayat za Klix.ba kažu da su već pravili računice. U slučaju da radnicima nastave isplaćivati topli obrok i regres na istoj razini, poslodavci će imati 274 KM nameta više po radniku na mjesečnoj razini. Na godišnjoj to je 3014 KM poreza više po radniku. Dakle, kompanija koja ima 100 radnika, na godišnjoj razini imat će namete u iznosu većem od 300.000 KM.

Druga opcija je da poslodavci dodatno oporezivanje prebace na radnike. Time bi radnicima mjesečna primanja bila smanjena za 75 KM, odnosno za više od 800 KM na godišnjoj razini. Iz Natron-Hayata razočarani su i načinom na koji se uvodi dodatno oporezivanje, ali i druge promjene. Snježana Köpruner, direktorica kompanije “GS - Tvornica mašina Travnik”, kaže da je Vlada FBiH u posljednje vrijeme donijela više odluka koje su udar na izvoznike i realni sektor. “Kompanija koja je ostvarila 1,5 milijuna KM dobiti u prošloj godini, u ovoj će imati smanjenu dobit za 150.000 KM po osnovi poreza na dobit te dodatno 530.670 KM po osnovi doprinosa i regresa, što ukupno iznosi 680.670 KM. Svaki zaposlenik dat će državi 2269 KM u godini dana više nego do sada”, kaže Köpruner.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?