Zlatko Hurtić

Oporavak bruto društvenog proizvoda u Federaciji BiH sve izraženiji

01.06.2021.
u 12:30

Oporavak bruto društvenog proizvoda u Federaciji Bosne i Hercegovine, u odnosu na pad zabilježen tijekom pandemije, sve je izraženiji - izjavio je za Fenu savjetnik premijera FBiH Zlatko Hurtić.

Istaknuo je kako je razlika u visini BDP u četvrtom tromjesečju 2020. godine u odnosu na 2019. godinu u pola manja te da se očekuje da će veličina BDP do kraja trećeg tromjesečja ove godine dostići istu razinu od prije početka pandemije.

- To je jedan od najbržih oporavaka BDP u regiji, posebno ako se uzme u obzir da je Vlada FBiH to postigla uz najnižu razinu zaduženja, što ukazuje da su mjere Vlade FBiH u podršci oporavku ključnih sektora ggospodarstva bile krajnje efikasne - pojasnio je Hurtić.

Naglasio je da je oporavak BDP podržan snažnim rastom izvoza koji čak bilježi veću pokrivenost u odnosu na uvoz u odnosu na razdoblje od prije pandemije.

- To je vodilo rastu zaposlenosti, a broj radnih mjesta krajem prvog tromjesečja u 2021. godini veći je za 16.300 u odnosu na razdoblje izbijanja pandemije. Rast zaposlenosti osigurao je stabilno financiranje mirovinskog i zdravstvenih fondova, ključnih za suzbijanje pandemije - kazao je.

Hurtić očekuje da će BDP, podržan novim mjerama Vlade FBiH, do kraja 2021. rasti po stopi od oko 3 posto, što će voditi daljnjem rastu zaposlenosti.

Ključne riječi
BDP

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije