Hadžiabdić i Moore

Opći izbori raspisat će se u svibnju 2018. godine

Fena
04.07.2017.
u 12:53

Opći izbori u Bosni i Hercegovini bit će raspisani u svibnju 2018. godine i održat će se prvi tjedan u listopadu. To je zakonska obveza, a ukoliko to ne učinimo svi bismo mogli završiti u Tužiteljstvu BiH jer bismo kršili zakon, jasno je danas rekla predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP BIH) Irena Hadžiabdić.

Ona je na taj način odgovorila na novinarsko pitanje o mogućnosti da se opći izbori naredne godine ne održe zbog najava nekih političara i uvjetovanja raspisivanja izbora izmjenama Izbornog zakona te mogućnosti bojkota izbora jednog od konstitutivnih naroda.

- Ne vidimo nijedan razlog da to ne učinimo. Radi se o izravnim izborima gdje građani neposredno biraju Predsjedništvo BiH, zastupnike u državnom i oba entitetska parlamenta te u deset županijskih skupština. Nikakvih prepreka neće biti i mi činimo sve da provedemo kvalitetne izbore - kazala je.

Dodala je da se pitanja koja se nameću tiču posrednih izbora koja dolaze na red tek nakon objave rezultata, kada se konstituiraju vlasti, ali to su pitanja koja se nameću nakon svakih izbora i tiču se implementacije rezultata na posrednim izborima.

- To u BiH, nažalost, teško ide. Zato nam iskustvo iz prethodnih godina može biti dobra lekcija da ovu neizbornu godinu iskoristimo i što prije riješimo te probleme - pojasnila je Hadžiabdić, dodavši da ukoliko se izmijeni Izborni zakon bit će potrebno vremena za prilagođavanje podzakonskih akata i sve se to treba učiniti u neizbornoj godini jer u izbornoj godini nije dobro mijenjati izborna pravila.

Činjenicu da će izbori biti raspisani potvrdio je i šef Misije OESS-a u BiH Jonathan Moore podsjetivši da je odgovornost SIP-a raspisati izbore, ali za izmjene Izbornog zakona odgovornost je na demokratski izabranim bh. političkim liderima, izražavajući nadu da će to biti učinjeno u roku kako bi SIP moglo uraditi svoj dio posla.

Moore je kazao da na izbore u BiH, ali i u drugim demokratskim zemljama izlaznost je oko 50 posto to znači da ostali daju svoj glas onima koji izađu na izbore, a što je veća izlaznost to je veće povjerenje u izborne rezultate, no demokratsko je pravo svakog pojedinca izaći ili ne na izbore.

Hadžiabdić i Moore potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju ovih dviju institucija koji podrazumijeva nastavak suradnje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije