provjerite popis sastojaka

Opasna hrana: Nazivi s deklaracija koje bismo trebali izbjegavati

hrana
Guliver/Thinkstock
24.08.2016.
u 20:33

Sastojke nepoznatih i neobičnih imena, od kojih je većinu teško i pročitati, svakodnevno pronalazimo na deklaracijama brojnih proizvoda iz trgovina. No što oni zapravo znače, čemu služe i jesu li dobri ili pak škodljivi za naše zdravlje?

Svakodnevno kupujemo proizvode koji su nam predstavljeni kao svježi, prirodni pa čak i domaći. No samo jedan pogled na deklaraciju proizvoda, na kojoj se nalazi popis sastojaka korištenih u proizvodnji, dovoljan je da shvatimo kako je riječ o marketinškim trikovima.

Na deklaracijama tako pronalazimo nepoznate kratice i neobične nazive za koje ne znamo što znače. Nutricioinstica Ivana Bečić izdvojila je neke od naziva koje bi, iako su odobreni za upotrebu u prehrambenoj industriji, trebalo izbjegavati, donosi zadovoljna.hr. 

MSG
Mononatrijev glutamat (MSG) ili E621 je pojačivač okusa koji je najzastupljeniji u industrijskim proizvodima poput instant juha i mesnih prerađevina. Iako tijekom desetljeća upotrebe u prehrambenoj industriji nije dokazano da ima štetan učinak na zdravlje, postoje naznake da konzumacija hrane koja ga sadrži može uzrokovati simptome poput glavobolje i mučnine.

E951
Umjetni zaslađivači su zbog toga što nemaju energetsku vrijednost, a daju intenzivan osjećaj slatkoće, danas sveprisutni na tržištu u brojnim prehrambenim proizvodima. Njihova primjena se može pozitivno odraziti kod osoba koje su na redukcijskim dijetama i kod osoba koje boluju od dijabetesa.

No neki umjetni zaslađivači, poput aspartama (E951), su zbog potencijalno štetnog učinka na zdravlje predmet brojnih istraživanja, ali za mnoge ne postoje znanstveni dokazi o štetnosti pa je njihova upotreba u prehrambenoj industriji vrlo raširena.

Trans masne kiseline

Nastaju djelomičnom hidrogenacijom biljnih ulja. Deklaracija na proizvodu na kojoj se djelomično hidrogenirana ulja nalaze na jednom od prva tri mjesta na popisu sastojaka, uglavnom sadrže i veće količine trans masnih kiselina. One imaju nepovoljan utjecaj na zdravlje jer povisuju razinu 'lošeg' LDL kolesterola što doprinosi riziku od srčanih oboljenja.

Nitriti i nitrati
Nitriti i nitrati su konzervansi koji se koriste najviše za proizvodnju suhomesnatih proizvoda, sireva i usoljene ribe. U organizmu mogu ometati transport kisika u krvi, stoga se preporuča izbjegavanje proizvoda koji ih sadrže, a osobito osjetljiva skupina su djeca.

E102 i E123
Upotreba umjetnih bojila poput tartrazina (E102) i amarantha (E123) je u pojedinim zemljama zabranjena zbog sumnje da uzrokuju različite zdravstvene tegobe. Prilikom odabira proizvoda, prednost uvijek treba dati prirodnim bojilima kao što su ekstrakt paprike (E160c) i kurkuma (E100).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije