novi zakon

Online prodaju roba u BiH moći će obavljati samo registrirani trgovci

kartica, online kupovina
Ilustracija
22.10.2023.
u 13:18

Online kupnja posljednjih je godina sve popularnija opcija za mnoge diljem svijeta, pa tako i u BiH, a posebno je postala trend od pojave koronavirusa koji je "zatvorio" vrata tradicionalnog načina odlaska u kupnju. No, prilikom online kupnje ili prodaje rijetko se razmišlja o mogućoj prijevari iako sve veći broj korisnika online trgovine ostaje bez novca, ali i željenog proizvoda.

Ostaju bez novca

Jedan od prevarenih je i Ivan, koji je, umjesto zarade, prilikom prodaje ostao bez novca na svom računu. - Javio mi se muškarac iz Bijeljine, bio je zainteresiran za kupnju proizvoda koje sam stavio u objavu na jednoj platformi. Rekao sam da nema problema i da ću ih poslati brzom poštom. Rekao mi je da ne bi poštom, nego preko DPN-a. Proguglao sam i vidio da je to tvrtka iz Hrvatske koja se bavi prodajom.

Dao sam podatke s kartice i ispostavilo se da mi je novac skinut te sam bio prevaren - ispričao je jedan korisnik online trgovine. Zabilježen je slučaj u kojem je gospođa naručila crnu kožnu jaknu, a stigla joj je bijela, ali ne kožna, nego od skaja. Jedna djevojka je pak naručila klompe za posao, a dobila je poderane kućne papuče koje su bile uredno zapakirane… I takvih je primjera mnogo, zbog čega iz udruga za zaštitu potrošača diljem BiH konstantno upozoravaju na sve češće prijevare prilikom kupnje "klikom".

Kako se radi na novom zakonu koji će urediti tu oblast, iz Ministarstva trgovine Federacije BiH objasnili su u razgovoru za klix.ba kako će biti uređena navedena oblast.

- U novom tekstu zakona navedeno je da prodaju na daljinu može organizirati samo trgovac koji se registrirao za tu vrstu trgovine i koji će dobiti šifru djelatnosti od nadležnog registarskog suda - objasnili su.

Budući da nije moguće kontrolirati sve koji se na društvenim mrežama bave prodajom, prijedlog je da se e-trgovci prilikom oglašavanja obvežu da se identificiraju kao fizička osoba ili registrirani trgovac. - Na kupcima je odluka hoće li kupiti od e-trgovca koji nije ostavio podatke za eventualne žalbe ili reklamaciju ako žele sigurnu trgovinu - objasnili su iz Ministarstva za klix.ba. Kako su dodali, u planu je i izrada posebnog zakona o elektroničkoj trgovini koja će detaljnije propisati uvjete. Dodaju kako su predviđene novčane kazne za one koji se ne pridržavaju zakonskih odredbi.

No, kako je riječ o prednacrtu zakona, o kaznama će biti govora nakon što zakon bude usvojen.

Zaštita potrošača

U pripremi je i Zakon o zaštiti potrošača koji će urediti osnovna prava i obveze potrošača i trgovaca na području Federacije BiH.

Objasnili su da se ovim zakonom utvrđuju načini i postupci zaštite prava potrošača, prava potrošača prilikom kupnje roba i usluga, zaštita i sigurnost života i zdravlja potrošača, kao i deklariranje proizvoda, odgovornost i jamstvo za proizvod i uslugu. Uz navedeno, zakon će tretirati i prodaju na osnovi ugovora na daljinu, turističke paket-aranžmane, informiranje potrošača, prava i obveze udruga potrošača, nadležnih tijela i drugih nositelja dužnosti zaštite potrošača, nadzor i kaznene odredbe.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?