INTERVJU: BORJANA KRIŠTO

Onemogućiti da jedan narod bira drugom narodu predstavnike

'sarajevo..22.10.2012...parlament BIH , DOM NARODA...borjana kristo HDZ BIH foto:velid mehmedovic'
'velid mehmedovic'
09.10.2014.
u 09:30

Kroz reformu Ustava i Izbornog zakona mora se osigurati jednakopravnost Hrvata. Samo tako možemo izgraditi prosperitetnu, samoodrživu i u političkom i institucionalnom smislu, te europski orijentiranu BiH

Aktualno stanje u BiH, nadolazeći opći izbori, problemi s kojima se suočavaju Hrvati u BiH, sve prijevare koje su se događale i događaju, manjkavosti zakona koji su na snazi..., teme su o kojima smo razgovarali s potpredsjednicom HDZ-a BiH i zastupnicom u Domu naroda Parlamenta BiH Borjanom Krišto.

• Kako ocjenjujete kampanju? Čini se da je ona, barem kada su hrvatske stranke u pitanju, bila prilično miroljubiva?

Kampanju smo provodili kao odgovorna i organizirana stranka kroz demokratski proces u kojem smo hrvatskom narodu, biračima, kroz izborni program jasno rekli što su naši ciljevi. Mislim da smo i u ovo predizborno razdoblje koje je iza nas pokazali političku zrelost. Nastojanja HDZ-a BiH i stranaka okupljenih oko HNS-a bila su na što razumljiviji način reći narodu i građanima kako riješiti najvažnije probleme u BiH, posebno probleme s kojima su suočeni Hrvati. Naša kampanja i kontakt s našim biračima traje neprestano. Ono što smo smatrali propustima smo, kroz sustavan rad na terenu, nastojali ispraviti, a u ovoj službenoj kampanji smo prenosili konkretna rješenja.

• Kako građani na terenu reagiraju na činjenicu da hrvatske stranke prvi put nastupaju skoro pa jedinstveno, u okviru HNS-a?

I na prošlim općim izborima u BiH, 2010., pogažena je volja hrvatskoga naroda. Na njima je drugi put većinskim bošnjačkim glasovima onemogućen izbor legitimnog hrvatskog člana u Predsjedništvu BiH. Zanemarena je hrvatska izborna volja. Svi znamo kako je i na koji način formirana vlast na federalnoj razini nakon prošlih općih izbora. Time je najveća šteta počinjena BiH, toga bi trebali biti svjesni kako svi politički predstavnici tako i međunarodna zajednica. Takve se stvari u budućnosti, zbog opstojnosti BiH, ne smiju događati. Bolju budućnost Hrvatima u BiH može jamčiti jedino hrvatski jedinstveni stav za ključna pitanja. Potrebu za jedinstvom i zajedničkim stavovima uvidjele su, ne samo stranke oko HNS-a, nego i hrvatski narod. Oni koji toga još nisu svjesni, mislim da su vođeni nekim uskim, prije svega, osobnim interesima.

• Nositeljica ste jedne od listi HNS-a za državni Parlament, a imate i značajno parlamentarno iskustvo. Što mora biti prioritet Parlamenta i kakve promjene su potrebne u njegovom radu u predstojećem razdoblju?

Najvažnije pitanje Parlamenta BiH u ovom trenutku je, kako ustavna, tako i reforma izbornog zakonodavstva. Prije svega, što je Daytonski sporazum, kao okvir u kojem funkcionira BiH, nepravedno, neodrživo rješenje prema kojem se BiH sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, i uz sve to sadrži diskriminirajuće odredbe prema odluci Europskog suda u Strasbourgu. Kroz reformu Ustava i izbornog zakonodavstva mora se osigurati jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva naroda u BiH, odnosno onemogućiti da jedan narod bira drugome predstavnike u Dom naroda i Predsjedništvo BiH. Također, kroz izmjenu Izbornog zakona mora se osigurati provedba odluka, kako Europskog suda u Strasbourgu tako i Ustavnog suda BiH za Mostar, a i drugih odluka Ustavnog suda. Samo ovakvim reformama Ustava i izmjenama Zakona možemo izgraditi stabilnu, sigurnu, prosperitetnu i samoodrživu i u političkom i institucionalnom smislu, te europski orijentiranu BiH.

• Aktivno ste sudjelovali u pripremi prijedloga za ustavnu reformu. Kako ocjenjujete izglede da se u dogledno vrijeme uistinu provedu ustavne reforme koje će Hrvatima osigurati ravnopravnost?

O ovom pitanju očekujem maksimalnu suradnju s predstavnicima druga dva naroda u BiH. Stavovi političara u BiH o ovom pitanju moraju biti jedinstveni jer jedino tako možemo osigurati opstojnost BiH. Prijedlog Hrvatske demokratske zajednice BiH i stranaka HNS-a, kada je u pitanju BiH, je potpuna ustavna jednakopravnost temeljena na načelima koja osiguravaju primjenu najviših demokratskih prava utemeljenih na međunarodnim načelima i standardima. To znači, decentralizirana država s četiri federalne jedinice i jedinicama lokalne uprave i samouprave. Vidim, u budućnosti, promjene na planu provedbe ustavnih reformi u pozitivnom pravcu. Za to očekujemo i podršku i pomoć od EU jer BiH mora sustići zemlje iz okruženja i dobiti kandidacijski status za ulazak u EU.

• Radili ste i na prijedlogu promjena Izbornog zakona. Što moraju biti prioriteti u reformi izbornog zakonodavstva u BiH?

Za normalno funkcioniranje BiH potreban je novi izborni zakon, između ostaloga i zbog toga da Hrvati u BiH ne bi više razmišljali hoće li biti preglasani. Već sam ranije naglasila, ali želim to ponoviti, da u budućnosti u BiH nijedan narod ne može birati drugom narodu predstavnike u Dom naroda, ni člana Predsjedništva BiH. HDZ BiH je u Parlamentu pokrenuo proceduru izmjena Izbornog zakona i zbog Mostara kako on više ne bi bio grad slučaj jer je za Mostar bilo i previše prijelaznih rješenja, a i zbog naše opredijeljenosti za provedbu odluka Ustavnog suda BiH. Nakon izbora, HDZ BiH i stranke okupljene oko HNS-a će se u potpunosti posvetiti reformi Izbornog zakona kako bi isti osigurao i oživotvorio primjenu najviših demokratskih principa i načela.

• Može li se Federaciji BiH ponoviti nova “platforma” nakon ovih izbora?

U ovako uređenoj BiH sve je moguće. Znamo što se dogodilo na posljednjim općim izborima. Sjetimo se skupine stranaka u Federaciji BiH koje su kroz gaženje izborne volje hrvatskog naroda i pokušaja ukidanja Doma naroda Parlamenta FBiH dovele do uspostavljanja neustavne, nezakonite i za hrvatski narod neprihvatljive vlasti u FBiH. No, unatoč tome, ja vjerujem da će HDZ BiH, zajedno sa strankama HNS-a, imati takav izborni rezultat koji će spriječiti da se dogodi neka nova “platforma”. Hrvati za tako nešto imaju odgovor u svom hrvatskom izboru.

• Iza Hercegbosanske županije, iz koje vi dolazite, nestabilno je političko razdoblje. Mogu li i kako ovi izbori promijeniti takvu situaciju i donijeti toliko potrebnu političku stabilnost u HBŽ-u?

Hercegbosanska županija je prostorno najveća u FBiH. Suočena je s problemima proizašlih iz nepovoljnih gospodarskih prilika od kojih prednjači nezaposlenost. Općenito je u cijeloj državi, uređenoj na ovaj način, teško govoriti o gospodarskom i svakom drugom napretku. Nije lako privući strane investicije u državu u kojoj se ruše i pale državne institucije. Svi smo odgovorni za ovakvo stanje u BiH i zato ono mora biti što skorije uređeno, ali na prihvatljiv način za sva tri konstitutivna naroda i za sve ostale koji žive u BiH. Tek onda možemo govoriti i stvarati konkretne prilike za gospodarski i svaki drugi napredak. HDZ BiH nije sudjelovao u vlasti u HBŽ-u od 2006. U razdoblju od tada pa do 2013. zavladao je negativni trend po stanovnike naše županije. Međutim, HDZ BiH na čelu s predsjednikom Vlade je u ovih nepunih godinu dana od kada je postao dio vlasti napravio niz pomaka. Pokazali smo i dokazali da hoćemo, znamo, možemo i želimo preuzeti odgovornost za cjelokupno stanje na prostoru HBŽ-a, kako u gospodarskom tako i u svakom drugom segmentu života. Nakon izbora nastavit ćemo, na temelju našeg izbornog programa, sa stvaranjem boljih životnih uvjeta za sve stanovnike na području županije. Uvjerena sam da su birači uvidjeli napredak koji je uistinu mukotrpan i iziskuje vremena i da će svojim glasom koaliciji HDZ-a BiH i HNS-a omogućiti nastavak pozitivnih pomaka u HBŽ-u.

• HNS se već nametnuo kao krovna nacionalna institucija bh. Hrvata. U kojem smjeru dalje razvijati Sabor?

Stranke okupljene u HNS-u jasno poručuju da nitko neće uspjeti osporiti hrvatsku političku volju samo ako Hrvati u BiH budu zajedno. Ideja HNS-a je hrvatski odgovor, to je naš projekt kako hrvatskom narodu u BiH osigurati jednakopravnost. Moramo jedinstveno djelovati i uvjerena sam da će nam na ovim izborima to omogućiti hrvatski glasovi. Nakon izbora moramo i dalje zajedno prionuti poslu jer se samo zajedničkim snagama možemo izboriti za životna prava. Uvjerena sam da će to uvidjeti i drugi politički predstavnici i slijediti nas.

• Vi ste jedna od rijetkih žena u vrhu bh. politike. Zbog čega je sudjelovanje žena u političkom životu BiH još uvijek znatno ispod europskog prosjeka?

Rekla bih da su razlozi za to uistinu različiti. Nije isto baviti se politikom u uređenoj, demokratskoj državi i u državi koja to nije. Širom svijeta mnogo je žena koje zauzimaju najviše političke pozicije i veoma su uspješne u svom poslu. Kod nas se žene za ulazak u politiku teže odlučuju za što mislim da nije dobro. Svaka žena je priča za sebe, međutim ono što im je zajedničko jest odgovornost, hrabrost, spremnost suočiti se s najtežim i najvećim izazovima i donositi odluke i u najtežim trenucima. Mi danas imamo toliko, u svom poslu, uspješnih žena i ja sam uvjerena da bi one svojom sposobnošću itekako doprinijele rješavanju nagomilanih problema u društvu kao i napretku funkcioniranja BiH, samo ih treba potaknuti i ohrabriti za ulazak u politiku.

• Kako gledate iza izbora u u budućnosti na BiH, posebice po pitanju Hrvata?

BiH može opstati jedino kao decentralizirana država s tri jednakopravna naroda i vjerujem da će to tako u budućnosti i biti. Danas ne bismo uopće trebali uvjeravati ili podsjećati bilo koga da je „ovo naša zemlja“. Svi trebaju znati da je ona to bila, da to jest i da će to biti, ali samo ako je hrvatski narod u njoj jednakopravan, slobodan i suveren. BiH nema budućnosti bez hrvatskog naroda. To svi konačno trebaju shvatiti. Hrvatski će narod to potvrditi hrvatskim izborom 12. listopada nakon čega će uslijediti hrvatski odgovor!

Ključne riječi

Komentara 16

DU
Deleted user
12:03 09.10.2014.

Ili ce Hrvati birati svoje predstavnike u vlasti ili ce BiH zavrsiti kao YU.

CO
cope
18:21 09.10.2014.

Treba postivati volju naroda a ne unaprijed proglasavati nekoga pobjednikom,prvo izbrojati glasacke listice I ime Martin je vise Hrvatsko vec Dragan pa ja kao Hrvat cu glasovati za ovo prvo.

PB
pero.baruncic.9
09:57 10.10.2014.

Iskreno postovanje gosp Borjani Kristo. Vi ste pobjednici prije izbora ili cete dobiti 105% kao nekada Milsevic, Salim se, nije HDZ toliko popularan u narodu, niti je toliko posten, ni mocan, kolko je pun samohvale. Ako svi aplaudiraju gosp Covicu:: onda je ili idelano ili doktatura. Sjecam se aplaudrali su u druhu Causevskom, prije nego su ga isti ubili. Nad tim se treba dobro zamisliti. Oko skupa u Mostaru, proslo vece: Bio sam na skupu. Vidio sam dosta ogorcenja i cuo svakvih kometara, pogotovo kad je gosp. Covic izisao na pozornicu. Neki su mu psovali familiju, zeta - kojeg je neposteno uposlio, sa velikom placom. Bio sam sa osnivacima HDZ i komentar je da se HDZ sveo na kukavicluk i materijalizam i da ga vode ortodoksni komunisti i da je ljudima problem alternativa, jer ni druge stranke, ne nude nesto posebno. Moje je misljenje da HDZ nece dobiti ni blizu glasova, koliko prognazira. Stara - nemoguca obecanja, Medunarodni ugovori, se mjenjanju kad to odgovara velikim silama, a ne kad to hoce gosp. D. Covic. Ove garniture, od dolaska Darija Kordica sa cela HDZ-a, sa Jelavicem ( najlosijim Predsjednikom) pa sa Covicem je gubitinicka, mozda i zbog neke populisticke retorike, ali i zbog nepotrebnih provokacija OHR-a i jos nekih bitnih subjekata, koji odlucuju o BH. Nije tu bilo zanosa, osim iskrenog pozdrava gops. Kolindi, sve je ostalo bila jako skupa rezija, sa vise konrtaefekta nago bilo kakve koristi, bilo kome. Sve skupa: prilicno zalosno, tko vidi iza zavjese. NEMO DUI GAUDET; QUI IUDICE VINCIT INIQUO: - lat. - Niko se dugo ne raduje, ako je dobio parnicu, od nepravednog sudca ili: GRAVISSIMA EST PROBI HOMINIS IRACUNDIA, - lat. - Gnjev postenog covjeka ( citaj ljudi) je vrlo opasan, na duge staze...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije