Istaknuto na konferenciji

Omogućiti lakše priznavanje visokoškolskih dokumenata

22.10.2015.
u 06:15

U hotelu Mostar jučer je u 11.30 sati započela dvodnevna Druga regionalna konferencija ENIC/NARIC centara. Na početku konferencije sudionicima su se obratili prof. dr. Borko Sorajić, direktor Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja (CIP), Siniša Šešum, šef UNESCO ureda u BiH i prof. dr. Mile Dmičić iz Povjerenstva za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja Republike Srpske. CIP je poziv za sudjelovanje na ovoj konferenciji poslao svim ministarstvima obrazovanja, od županijskih, preko entitetskih, do Brčko Distrikta, visokoobrazovnim institucijama, ukratko, svim tijelima koja se bave priznavanjem tih dokumenata. - CIP svake godine organizira ili okrugli stol ili međunarodnu konferenciju. Tu se vrši razmjena iskustava, novih preporuka po pitanju Lisabonske konvencije vezano za priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja i njenih pratećih dokumenata. U prošle dvije godine izdali smo četiri preporuke, primjerice, preporuke za priznavanje visokoobrazovnih isprava osobama bez dokumentacije ili s djelomičnom dokumentacijom, a što je sada vrlo aktualno s obzirom na događanja s izbjeglicama. Tako nastojimo svim nadležnim tijelima u BiH omogućiti da lakše vrše priznavanje tih dokumenata, a sve u cilju mobilnosti studenata i akademskog osoblja, kazao je u izjavi za "Večernji list" BiH prof. dr. Borko Sorajić. Što se tiče trenutačne situacije s priznavanjem dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja u BiH, prof. dr. Sorajić kaže:

- Mnoga ministarstva koja su nadležna za priznavanje usuglasila su svoju zakonsku legislativu s Lisabonskom konvencijom, koja je pravno obvezujuća u Bosni i Hercegovini, međutim, ima ih još nekoliko koja još uvijek nisu, ali i to se očekuje u idućim mjesecima. CIP tu vrši koordinaciju, nešto kao servis između ministarstava, odnosno svih građana BiH, da im se olakša ta procedura. Nastojimo svakom građaninu BiH na najbolji mogući način osigurati, odnosno pokazati pravac, kako sa svojom diplomom može otići u europski prostor visokog obrazovanja, bilo da nastavlja školovanje ili traži zaposlenje, istaknuo je prof. dr. Sorajić, prenosi portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba.

Danas, drugoga dana konferencije, predviđeno je predavanje prof. dr. Envera Halilovića, rektora Univerziteta u Tuzli, te diskusija i idući koraci o ovom važnom pitanju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?