sarajevska županija

Oko 150 stanova za mlade, bit će niža cijena kvadrata

stan
ilustracija
11.05.2021.
u 21:11

Očekujemo da će se vrlo brzo krenuti sa izgradnjom zgrade u Aerodromskom naselju u Sarajevu, gdje će biti stanovi za mlade, kazao je ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša SŽ Enver Hadžiahmetović.

Vlada SŽ se opredijelila da ove godine neće podržavati stambeno zbrinjavanje mladih kroz subvencioniranje već kroz poticajnu stanogradnju i kupovinu stanova pod povoljnijim uvjetima, priopćeno je iz Vlade SŽ. 

Takozvana "poticajna stanogradnja" će se vršiti preko Županijskog stambenog fonda i Fonda za izgradnju stanova za braniteljsku populaciju, prenosi Faktor.

- Županijski stambeni fond već ima završenu administrativnu podlogu za izgradnju zgrade s ovom vrstom stanova u ulici Braće Mulića u Aerodromskom naselju, gdje je u tijeku izdavanje odobrenja za građenje, odnosno građevinske dozvole. Očekujemo da će se brzo krenuti s raspisivanjem natječaja za izgradnju ove zgrade i uvođenje izvođača radova na ovom lokalitetu - najavio je ministar Hadžiahmetović.

Dodao je da Fond za izgradnju stanova već gradi dva objekta, na Šipu i Rosuljama, te je u njima određeni broj stanova za mlade u SŽ pod uvjetima koje im odredi resorno ministarstvo i Vlada SŽ.

Plan je da sa sva tri lokaliteta izgradnje bude osigurano po oko 50 stanova za mlade, što znači oko 150 stanova za ovu godinu.

Ministar Hadžiahmetović je istaknuo kako će uvjeti biti niža cijena po kvadratu od tržišne, te omogućavanje kupovine stanova mladima pod povoljnim kreditnim uvjetima. 

Naveo je da bi tako cijena kvadratnog metra ovih stanova bila maksimalno između 1.400 i 1.500 KM, te dodao kako bi Ministarstvo i Vlada SŽ kroz povoljnije kreditiranje subvencionirali iznose kamata na uzete kredite.

- Sve ovo će biti dodatno precizirano kroz novi program sufinanciranja kupovine stanova za mlade koji je trenutno u pripremi - rekao je Hadžiahmetović.

Očekuje se da će u drugoj polovici lipnja biti objavljen javni poziv za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih.

Za realizaciju svih ovih aktivnosti u ovogodišnjem proračunu su osigurana četiri milijuna KM, a plan je da kroz rebalans proračuna bude osiguran još milijun KM.

- Ukoliko se osigura ovaj puni iznos, to praktički znači da se prosječno umanjenje cijene stana i kamata iznositi u prosjeku preko 33.000 KM po stanu, što je trostruko više u odnosu na prethodni način subvencioniranja kada se isplaćivalo maksimalno 10.000 KM u gotovini po jednom stanu - istaknuto je u priopćenju. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije