Odluka zastupnika

Ograničavanje otpremnine u bh. institucijama na 10.000 maraka

21.10.2016.
u 08:00

Članovi Povjerenstva za proračun i financije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) podržali su na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu izmjene Zakona o plaćama i naknadama kojima je predviđeno ograničavanje otpremnine u bh. institucijama na oko 10.000 maraka.

Kožulov amandman

Ovo zakonsko rješenje prijedlog je zastupnika Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Damira Arnauta, ali je predsjedatelj Povjerenstva Predrag Kožul (HDZ BiH) uložio amandman kojim je tražio da se iz ovog zakonskog prijedloga izuzmu vojni i policijski službenici.

Međutim, Arnaut je, uz iznošenje podataka o plaćama vojnih i policijskih službenika, naglasio da njima visina otpremnine ostaje ista jer ni do sada nije bila veća od 9960 maraka, kolika bi bila ako izmjene ovog zakonskog rješenja prihvati i Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Arnaut tvrdi da bi, prihvaćanjem amandmana zastupnika Kožula, kojeg jučer nisu podržali članovi Povjerenstva, iznos otpremnine bio 15.000 maraka, a time bi se, smatra Arnaut, favoriziralo isključivo rukovodeće državne službenike počevši od šefova odsjeka.

- Uštede će biti oko milijun maraka na godišnjoj razini, ali najvažnije je da se šalje poruka građanima da nema više nerealnih situacija, odnosno da netko tko ima plaću od 6000 maraka, poput člana Predsjedništva BiH, još na to dobije i 30.000 KM otpremnine.

To su neke stvari koje su bile nedopustive - objasnio je.

Realne brojke

Kako je zaključio, otpremnina koju predlaže je realna i ispunjava svrhu da nekome olakša tranziciju pri odlasku u mirovinu, a ne da bude nagrada.

Sadašnji Zakon o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine dopušta otpremnine u visini šest plaća zaposlenog ostvarenih u prethodnih šest mjeseci, bez obzira na to kolika je plaća zaposlenog, a prijedlog Arnauta ograničava najvišu moguću otpremninu na 9960 konvertibilnih maraka i ostavlja najmanju zajamčenu otpremninu od 4980 KM, kolika je i sada. Javnost je bila ranije ogorčena potezima pojedinih zastupnika koji su se umirovili samo jedan dan kako bi uzeli otpremninu, a zatim se vraćali u radni odnos i nastavili primati zastupničku plaću.

Za ovakve zlouporabe zakona nikada nisu snosili posljedice. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?