JASAN STAV

Ognjen Vukojević: Start na mome Besjedinu bio je za tri dana zatvora!

01.07.2021.
u 19:29

Sigurno su i našemu izborniku Zlatku Daliću poznata imena ovih Ukrajinaca: Karavajev, Jarmolenko, Besjedin, Stepanenko i Sidorčuk. Naime, svu petoricu ukrajinskih reprezentativaca naš je izbornik upoznao u listopadu 2017. godine, skautirajući njihovu momčad uoči svoga debija na klupi Hrvatske.

Sva petorica tih nogometaša prekjučer su bila u sastavu Ukrajine koja se plasirala u četvrtfinale Europskog prvenstva pobjedom nad Švedskom. A Dalić i njegovi kijevski heroji, koji su Ukrajinu 2017. godine pregazili kao plitak potok, već su na plažama... Ognjen Vukojević skaut je u hrvatskoj reprezentaciji, ali i pomoćni trener Mircei Lucescu u kijevskom Dinamu. Ukrajinskom prvaku kijevskom Dinamu, izravnom sudioniku Lige prvaka. – Među 26 ukrajinskih reprezentativaca na Euru čak su devetorica mojih igrača iz kijevskog Dinama: Sidorčkuk, Šaparenko, Zabarnji, Cigankov, Mikolenko, Besjedin, Timčuk, Popov i Buščan. Baš mi je drago zbog plasmana Ukrajine u četvrtfinale; osobito stoga što su bili tek trećeplasirani u skupini i k tome još s negativnom gol-razlikom. Njihov plasman u četvrtfinale pokazatelj je karaktera igrača, ali i kvalitete momčadske igre – naglašava Vukojević, pa nastavlja:

Trener za veliki klub

– Njihov izbornik Andrij Ševčenko nekada je bio moj suigrač u kijevskom Dinamu. Ne trebam naglašavati kakav je bio nogometaš, ali i kao trener on pokazuje potencijal za najveće svjetske klubove. Ševčenko je bio učenik slavnoga Lobanovskoga, a dobar dio karijere proveo je u Italiji, gdje je naučio i prihvatio tamošnje nogometne zakonitosti. Tako je igra Ukrajine spoj okomitog, brzoga nogometa kakvoga je prakticirao Lobanovski, uz striktno poštivanje taktičkih zadataka, kao što to nameću Talijani. Zato Ševa u svome stožeru ima dvojicu Talijana (Tassottija i Malderu, nap.a.). Kako ste se osjećali kada ste vidjeli krvnički start Šveđanina Danielssona na Ukrajincu Besjedinu iz vašega Dinama? – Zacrnilo mi se pred očima! To je bio prekršaj za tri dana zatvora. Sada čekamo vijesti o težini ozljede našega igrača – kazao nam je Vukojević. Inače, za Artema Besjedina Euro je završen, on je jučer iz Glasgowa odletio u Kijev gdje će biti podvrgnut detaljnim pregledima ozlijeđenoga koljena. Tko vam je najdraži od devetorice igrača kijevskog Dinama u ukrajinskoj reprezentaciji, pitali smo Vukojevića. – Besjedin mi je drag, jer nam je protekloga proljeća svojim pogocima jako pridonio osvajanju naslova prvaka, a prije toga je bio suspendiran zbog dopinga. Međutim, pravo čudo od djeteta i čudo od igrača je Ilja Zabarnji! Toga 18-godišnjaka (rođen 2002. kao i Gvardiol, nap.a.) naš trener Lucescu povukao je iz druge u prvu momčad, i učinio ga reprezentativcem. Taj golobradi stoper već je standardan u A vrsti, igra mirno, zrelo, staloženo i nastavi li ovako, završit će u nekome od najvećih svjetskih klubova – napominje Vukojević.

No nije samo Zabarnji ukrajinsko čudo. Ima tu još jedan Kijevljanin. – Pogledajte statistiku maloga Cigankova, koji na Transfermarktu već vrijedi 25 milijuna eura. Taj je, ušavši u prvu momčad kao klinac, već postigao stotinjak golova. Brz, motoričan, nevjerojatno ubojit – ističe Ogi. Poznajete li ukrajinskoga kapetana Andrija Jarmolenka, člana engleskog West Hama? – Kada sam 2008. godine došao u kijevski Dinamo, tada mlađahni Jarmolenko bio je prebačen iz tzv. Dubla, druge momčadi Dinama, u prvu. Tada nam je trener bio Rus Gazajev. Odmah sam bio zapazio njegov talent, jer malo sam u karijeri vidio igrača koji takvom lakoćom prolaze u situacijama jedan na jedan. Strašan je igrač Jarmolenko! - zaključio je Ognjen Vukojević.
 

Preživio debakl s Dalićem

Ukrajina na 24. mjestu Fifine rang-liste druga je najslabije plasirana reprezentacija osmine finala Eura (nakon 40-plasirane Češke), a njezin izbornik Andrij Ševčenko, s petogodišnjim stažem na funkciji, preživio je debakl protiv Hrvata u kvalifikacijama za SP 2018., a potom odveo Ukrajinu na Europsko prvenstvo svladavši u odlučujućoj utakmici Portugal s Cristianom Ronaldom. Ali, Ševina Ukrajina ima i nevjerojatne oscilacije. U kvalifikacijama za SP 2022. u tri utakmice imaju samo tri boda! Najprije su remizirali s Francuskom u Parizu (1:1), a potom s Finskom (1:1) i Kazahstanom (1:1).

 

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?