ratni zločinac

Odvjetnici: Mladić će umrijeti ako sutra bude morao slušati presudu

Reuters/Pixsell
21.11.2017.
u 10:38

Tražio je da ga posjeti svećenik Ruske pravoslavne crkve, pa kad mu nije udovoljeno, odvjetnici su se žalili da se ne poštuje Mladićevo pravo na susret sa svećenikom bilo koje vjere.

Od teze da su mu narušena prava zbog toga što mu ne dopuštaju da ga u pritvoru posjeti svećenik Ruske pravoslavne crkve do tvrdnje da će umrijeti ako bude morao saslušati svoju presudu – Ratko Mladić i njegovi odvjetnici na sve moguće načine pokušavali su proteklih tjedana odgoditi neminovno. 

No, sutra u 10 sati dolazi trenutak od kojeg je bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba tako dugo pokušavao pobjeći: prvo fizički, skrivajući se od ruke pravde, a onda i mentalno, opstruirajući svojim ponašanjem u sudnici proces pred međunarodnim tribunalom koji prezire i ne priznaje. Dolazi taj trenutak u kojem će čuti presudu za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. – Bilo kakva manja kazna od maksimalno predviđene, a to je kazna doživotnog zatvora, bila bi uvreda i živim i mrtvim žrtvama, kao i udarac pravdi – rekao je tužitelj Alan Tieger u završnoj riječi tužiteljstva u prosincu prošle godine.

Mladićevi branitelji tražili su oslobađajuću presudu i tvrde da zločine nisu počinile snage kojima je on zapovijedao nego paravojska nad kojom Mladić nije imao kontrolu. 

Zatrpavaju tribunal zahtjevima za odgodom izricanja presude 

Mladićevi odvjetnici posljednjih dana doslovno zatrpavaju tribunal zahtjevima za odgodom izricanja presude, koje obrazlažu raznim argumentima. Rusko veleposlanstvo je, navode u jednom od nedavnih zahtjeva, zatražilo da se odobri “diplomatska misija” u kojoj bi pripadnik ruskog pravoslavnog klera posjetio Mladića na njegov zahtjev, što je odbijeno, nakon čega su se Mladićevi odvjetnici žalili da se time uskraćuje pravo njihova klijenta na susret s “predstavnikom bilo koje vjere”, piše u dokumentu u koji smo imali uvid.

Nije, međutim, objašnjeno je li Mladić postao vjernik koji priznaje samo Rusku, a ne Srpsku pravoslavnu crkvu, odnosno koji je razlog da svećenik baš bude iz Rusije. Prošloga tjedna, Mladić je putem svojih odvjetnika ozbiljno poručio sudu da će umrijeti ako sutra bude morao slušati presudu, a to je potkrijepljeno pismom dr. Velibora Ristića, specijalista interne medicine, kardiologije i elektrofiziologije iz Beograda. 

"Bio bi izložen ekstremno visokom riziku za nastanak fatalnih komplikacija" 

“Ako bi pacijent Ratko Mladić bio prisiljen sudjelovati na pretresu u povodu izricanja presude (…) upozoravam da bi u tim okolnostima bio, protivno svim etičkim medicinskim pravilima, direktno izložen ekstremno visokom riziku za nastanak fatalnih komplikacija (ponovni moždani udar, ponovni srčani udar i naprasna smrt)”, napisao je dr. Ristić.

Raspravno vijeće, koje će mu sutra izreći presudu, odbilo je sve zahtjeve da se izricanje presude odgodi jer smatra da ti zahtjevi nisu osnovani i vjeruje glavnom liječniku pritvorske jedinice tribunala, dr. Paulusu Falkeu, koji tvrdi da Mladić ima vrhunsku zdravstvenu skrb u pritvoru i da mu je stanje takvo da može saslušati presudu. Mladićevo zdravlje je, inače, narušeno zbog moždanog i srčanog udara koje je pretrpio dok se skrivao od Haaškog suda. Drugim riječima, tek u pritvoru, za razliku od višegodišnjeg bijega od pravde, ima propisnu zdravstvenu njegu.

''Ne može hodati, tetura..." 

Suprotno argumentima njegove obrane koja tvrdi da ga u pritvoru nepropisno liječe, sâm Mladić je u nekoliko navrata, što je zabilježeno u jednom dokumentu tužiteljstva iz ožujka ove godine, hvalio dr. Falkea i medicinsko osoblje koje o njemu brine. “Duboko se klanjam svima njima i pozdravljam ih kao ljude koji su me izvukli iz groba. Da nije bilo vaše njege, lijekova i Božje volje, davno bih ja posjetio Svetog Petra”, rekao je Mladić i poručio glavnom doktoru pritvorske jedinice u Haagu da mu je “prijatelj i rod”. Mladićev odvjetnik Branko Lukić jučer je posjetio svog branjenika u pritvoru i u izjavi za agenciju Srna rekao da je moguće da se Mladić neće pojaviti sutra u sudnici. – Baš je loše, ne može hodati, tetura. Čovjek stvarno nije dobro – rekao je Lukić.

Ključne riječi

Komentara 1

JO
jozo24
19:20 21.11.2017.

Natjerati ga da sasluša presudu,pa ako i umre nije neka šteta,naprotiv neće ga nitko morati hraniti i liječiti.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije